555-555-5555

Èn stor global platform

For en verdensomspændende virksomhed som Rambøll er det praktisk at bruge et GIS-system, hvor alt er samlet på en enkelt platform. Rambøll valgte ”ArcGIS Enterpriseaftalen” fra Esri og har taget et stort skridt i retning af at knytte afdelingerne i 35 lande tættere sammen.

Af Majken Eliasen, GIS i Aktion efterår 2017

Rambøll valgte i oktober 2014 Esri ArcGIS Platformen som deres globale GIS-læsning. ArcGIS var dog ikke et helt ukendt produkt for rådgivningsfirmaet, da det tidligere havde været brugt lokalt i enkelte afdelinger.
"Før har det været meget sporadisk, hvordan vi brugte GIS i de forskellige afdelinger, vi havde mange forskellige GIS-systemer i mange forskellige lande, og hver især havde deres egen licensaftale med deres egen leverandør", fortæller Bo Grave, der er direktør for digital innovation i Rambøll.  
"Det, vi ønskede, var at få en samlet platform, hvor vi kunne arbejde sammen på tværs af lande, kontorer og afdelinger", fortæller han. 
I dag er det til gavn for alle i den globale virksomhed, når der bliver brugt udviklingskroner på GIS, fordi de bruger det samme system, og hverdagen er blevet mere digital, når de løser opgaver for kunderne. 
"Der er ingen tvivl om, at det øger produktiviteten, når man ikke skal ud og samle ting ind på papir og bagefter indberette det i et system for så at sende den til nogen", uddyber direktøren.
Det er en forskel, han allerede kan mærke, når hans medarbejdere i Rambøll er i marken. 
Arbejde på stedet
De projekter, Rambøll udfører for deres kunder, spænder bredt. For nylig har de fx. brugt Esris Collector-app til arbejdsopgaver, der blandt andet handlede om flagermusregistrering og registrering af træer i forbindelse med et motorvejsprojekt. 
"Når vi skal ud og indsamle information i marken, er det meget lettere at tage sin telefon eller iPad med og så indsamle data med geografisk position direkte på stedet", forklarer Bo Grave.
Når oplysningerne er på plads i geodatabasen, bruger de det til at lave webmaps, som er kort, de kan dele. 
"Det, der er hele essensen i at have den her platform, er at have ét sted, hvorfra vi kan dele data. Når vi laver et miljøprojekt, hvor der fx. skal indgå en masse lokalplaner, så kan vi samle det på en portal", fortæller Bo Grave.
Som udgangspunkt bliver data delt internt mellem Rambølls mange afdelinger, men de håber, at de fremover kan dele data direkte med de kunder, som også har abonnement på ArcGIS Online. Det har Banedanmark allerede, og de er i gang med et stort projekt, hvor hele togdriften bliver omlagt. I den forbindelse har Rambøll som rådgiver leveret nogle løsninger til dem, som bliver delt via en fælles gruppe på ArcGIS Online. 
"Vi håber, at vi på nogle projekter fremover kan lave en digital og mere interaktiv rapportering til vores kunder i stedet for en traditionel rapport eller pdf-fil, som man trykker ud i 350 eksemplarer”, fortæller Morten Bjerrum, der er Senior GIS-specialist hos Rambøll. 
På den måde kan kunderne også blive involveret i processen undervejs, fordi de hele tiden har adgang til de kort og data, Rambølls medarbejdere løbende fodrer platformen med. Rambølls brug af det globale GIS-platform har ikke kun givet pote i forhold til deres daglige arbejde, men har også medført anerkendelse fra Esri selv.
Pris for god produktudvikling
I juli måned 2017 stod Morten Bjerrum i San Diego og modtog SAG-prisen - Special Achievement in GIS Award - på vegne af Rambøll. Prisen blev overrakt af Mr. Esri Himself, grundlæggeren Jack Dangermond, og hos Rambøll er de glade for den. 
"Det betyder noget for os at få anerkendelse for den indsats, vi har gjort, for at samle vores GIS-systemer og få samlet vores GIS-platform. Det har betydet, at vi både internt og ekstern har kunnet fortælle om, at vi har fået den her pris, og at det er ros for, at det er lykkedes at lave en samlet platform i Rambøll", fortæller direktøren for digital innovation, Bo Grave.
De er nået langt på de tre år, hvor ArcGIS har været firmaets samlende platform. 
"Vi har en fælles platform nu, og vi tilbyder den til vores brugere. Vi har et samarbejde globalt mellem de otte største lande indenfor GIS. Rambøll er repræsenteret i 35 lande, og i de otte største dominerende markeder, der har vi et samarbejde". 
Det drejer sig specifikt om Danmark, England, Norge, Sverige, Finland, USA, Frankrig og Italien. Tyskland er så småt på vej ind på banen.
"Vi har ansat et par udviklere her i København. Vi har lavet et værktøj, som indhenter frie data til portalen, sådan at vores medarbejdere ikke selv behøver at indhente dem for hvert projekt", forklarer han. 
Og det er netop det, der handler om for Bo Grave: Frie og åbne data. 
"For mig er fremtiden en GIS-platform, hvor vi kan dele information. Der skal ikke være grænser juridisk eller licensmæssigt. Data og information skal flyde frit mellem os og vores kunder og vores underleverandører, så vi ikke skal bruge tid på at sende ting. Vi skal have en platform, vi kan uploade til, og hertil skal alle have adgang, uanset hvor de er", pointerer Bo Grave. 
Selvom Rambøll løb med SAG-prisen foran næsen på 10.000 andre kandidater, er udviklingsrejsen først lige begyndt.  
"Vi når aldrig til vejs ende, vi bliver ved med at udvikle nye ting og bygge oven på. Der kommer hele tiden nye teknologier til, der skal bruges."

Bo Grave

Rambøll
Uddannelse: Ingeniør og master i brandsikkerhed

Morten Bjerrum

Afdelingsleder, GIS og BI i Gentofte Kommune
Uddannelse: Master of Science Geology  
Rambøll modtog Esri SAG Award i 2017
Jack Wells og Morten Bjerrum fra Rambøll modtog årets SAG Award i 2017  af Jack Dangermond, Esri's grundlægger og direktør. 

Mere information?

Ring på +45 39 96 59 00, eller skriv et par linjer. 
Vi kontakter dig hurtigst muligt.

Kontakt mig

De oplysninger du afgiver, håndteres i henhold til vores persondatapolitik. Ved at klikke her, accepterer du dem.

Share by: