555-555-5555

Blå Eventyr

Vordingborg Kommune

Projektet i korthed

Udfordringen

Vordingborg Kommune ville gerne have mere værdi ud af sin 385 kilometer lange kystlinje. Projektet Blå Eventyr skulle både komme lokale borgere og Vordingborgs mange turister og gæster til glæde. 

Løsningen

Blå Eventyr er i dag et sammenhængende guidemateriale, som består af et fysisk tredimensionelt kort, et interaktivt kort på nettet og en app, som man både kan bruge til planlægning hjemme i sofaen og til at tage med ud på vandet. 

Teknikken bag løsningen

Blå Eventyr er udviklet med følgende produkter fra Esri:

 

  • ArcMap til alle aktivitets- og facilitetspunkter
  • ArcGIS Online til interaktive kort og pop-up vinduer
  • ArcGIS StoryMaps til historiefortælling
  • ArcGIS Web Apps til app’en

 

Tag med på Blå Eventyr

Med sine 385 kilometer kyststrækning råder Vordingborg Kommune over enorme oplevelsesmuligheder. Tag med på en interaktiv rejse til skibsvrag og hotspots for undervandsjagt, kitesurfing, kajakpolo og meget andet, når Vordingborg Kommune fortæller om sit store ArcGIS-projekt, Blå Eventyr.

Af Hanne Hyldborg, GIS i Aktion, efterår 2019


”Hvorfor kan man ikke se, hvad der ligger under vandet?” Et simpelt og logisk spørgsmål fra en nytiltrådt havnechef, blev startskuddet til det prisvindende ArcGIS-projekt, du kan læse om her. Havnechefen undrede sig over, at Vordingborg Kommune gjorde så lidt væsen af sin 385 kilometer lange kystlinje. Ingen anden kommune i landet råder over så meget kyst, så hvorfor ikke udnytte det? 
Det er tre år siden, spørgsmålet blev stillet. I dag kan man både få et tredimensionelt trykt kort i hånden, se interaktive kort på nettet og tage en app med ud på vandet. Det gennemtænkte guidemateriale er søsat under paraplyen Blå Eventyr og er et mønstereksempel på kommunalt samarbejde og kreativ anvendelse af GIS. 
Tværfagligt projekt
Blå Eventyr er skabt med ArcGIS-platformen som omdrejningspunkt af et lille dedikeret team fra Geodata og digitaliseringsgruppen, Afdelingen for Kultur og Fritidsforvaltningen og Natur & friluftslivsgruppen i Vordingborg Kommune. Sammen er det lykkedes dem at udvikle et stærkt brugbart, visuelt materiale, der både kan anvendes til turplanlægning, pirre nysgerrigheden og fortælle om havets mange attraktioner. Processen har strakt sig over tre år og omfattet et enormt dataarbejde, men resultatet taler for sig selv: Blå Eventyr vandt SmartGIS Prisen 2019.
”Vi kommer fra vidt forskellige udgangspunkter, og det ser jeg som et af projektets helt store styrker. Når man sætter folk sammen, der tænker forskelligt, opstår der synergier. Fra start var vi enige om, at vi ville fokusere på det visuelle og præsentere aktivitetsmulighederne i flere lag for at gøre materialet så brugervenligt som muligt. Derfor valgte vi hurtigt at udvikle de digitale platforme i ArcGIS,” fortæller naturmedarbejder i Vordingborg Kommune, Jette Stauner, som er en af drivkræfterne i Blå Eventyr. 
ArcGIS for fuld skrue
Vordingborg er i forvejen flittig bruger af ArcGIS-platformen, hvor en stor del af kommunens data er samlet. Kommunen bruger kort overalt, hvor det giver mening lige fra oversigter over de kommunale genbrugsstationer til borgeroplysning om byudviklingsprojekter og kommuneplaner.
”Vi er vant til at arbejde med ArcGIS, men med Blå Eventyr har vi givet den fuld skrue,” fortæller digitaliseringsmedarbejder Anna Schiøler, som står for GIS-delen i Blå Eventyr. Det digitale Blå Eventyr-univers med website og app er udviklet med ArcMap, ArcGIS Online, ArcGIS StoryMaps og ArcGIS Web Apps. Kommunen har selv udviklet baggrundskortet og storymaps fra bunden, mens app’en er udviklet i samarbejde med Geoinfo. 
Under overfladen
Storymap’ene er kronjuvelen i Blå Eventyr. De vises på et subsite med eget domænenavn www.blåeventyr.dk, men på kommunens hjemmeside. Det er i de enkelte storymaps, alle data vises, og opdateringer foregår både i det enkelte storymap og i en lokal database. Lige som det fysiske Blå Eventyr-kort kan websitet foldes ud, så man kan dykke længere og længere ned i historierne rundt om de blå attraktioner og aktiviteter. Første lag er de interaktive kort med punktangivelser for alt fra havne og parkeringspladser til skibsvrag og lokationer med undervandsjagt, lystfiskeri, surfing, havsvømning og kajakpolo. 
Men man kan også dykke ned i ”Historien under overfladen”. Hvert punkt er nemlig et aktivt link til mere information om for eksempel et skibsvrags historie - det næste lag - og et tredje lag med links til eksterne datakilder for dem, der virkelig vil gå i dybden. Klikker man eksempelvis på kajakikonet på subsitet, bliver man linket videre til turforslag, der er beskrevet og præsenteret på kort, informationer, links til kajakudlejningsfirmaer og tips til, hvor man må og ikke må gå i land.
Nyt liv til kedelige data
”Websitet hviler på tusindvis af i princippet dødkedelige data, der får nyt liv i Blå Eventyr. Det har været et kæmpe projekt at få hele datasættet på plads, men det var en fantastisk berigende proces. Vi har indhentet data fra nær og fjern. Ud over vores egne GIS-data, har vi skaffet data fra blandt andet Kulturarvsstyrelsen, Vordingborg Kommunes data fra friluftsguiden.dk (friluftsdatabasen for hele Region Sjælland), Museum Sydøstdanmark, Vikingeskibsmuseet og mange flere”, siger Jette Stauner og fortæller, at projektet strakte sig over to år. 
”Vi er slet ikke færdige og bliver det heller ikke,” fortsætter hun. ”Hele ideen med det digitale materiale er jo, at det løbende udvikles og opdateres. Lige nu barsler vi med noget omkring Stand Up Paddling, og vi har også inviteret de lokale foreninger til at komme med input til historier fra deres felt. Det er en never ending story på den gode måde.”
En app ombord
Blå Eventyr-app’en kom til, efter websitet var gået i luften, men idéen var en del af kinder-æg-pakken (3-i-1). Helt konkret, fordi der er dårlig dækning ude på vandet, men også fordi den meget dybe information på websitet giver mere mening under forberedelsen hjemme i sofaen. App’en er derfor en light version af websitet, og den kan anvendes både online of offline.
”Blå Eventyr handler om at vise de mange muligheder, vores kyststrækning byder på og fortælle historierne bag. Vi ønsker at give brugerne en fed oplevelse og at pirre deres nysgerrighed. ArcGIS platformen er et sublimt værktøj til at løse den opgave.”
Jette Stauner, naturmedarbejder
Vordingborg Kommune
”Offline-funktionaliteten er meget vigtig. Vi vil gerne give brugerne en oplevelse, når de nærmer sig et skibsvrag eller et stykke marin natur, også selvom de ikke har mobildækning på vandet. Uanset om du bruger app’en online eller offline, får du en notifikation, når du nærmer dig et punkt. Klikker du på punktet, får du en kort beskrivelse eller fakta om det, der ligger under overfladen, men tilpasset mobilens begrænsninger,” forklarer Anna Schiøler.
Et sammenhængende blåt univers
”Det lyder enkelt, men der ligger en masse programmering bag, som sikrer, at app og website fremstår som ét sammenhængende univers. Her har Geoinfo været til stor hjælp. De har arbejdet på at ramme Blå Eventyrs visuelle univers og funktionalitet bedst muligt,” fortsætter hun og fortæller, at Blå Eventyr-app’en er inspireret af Miljøstyrelsens §3 app, som Geoinfo også har lavet. 
Ud over at tilpasse indholdet til mobilskærmstørrelse og hastighed har Geoinfo indbygget et fencing-element i app’en. Fencing sørger for, at brugeren får en notifikation, hver gang han eller hun kommer inden for en given radius af et punkt. App’en er desuden designet, så alle opdateringer på websitet automatisk slår igennem i app’en i realtid. 
”Mange steder er en app et lille website, der skal opdateres særskilt. Sådan er det ikke med Blå Eventyr, da vores univers spiller sammen på tværs af platforme. Det er virkelig genialt. Det gør det nemmere at vedligeholde og videreudvikle universet og sikrer samtidig, at brugerne får en professionel oplevelse,” siger Jette Stauner. ”Vores ambition har hele tiden været, at Blå Eventyr skal se godt ud og være brugervenligt. Vi ønsker, at formidle mulighederne langs vores kyststrækning på en inspirerende og lettilgængelig måde, og det er mere end lykkedes.”
En saltvandsindsprøjtning til lokalmiljøet
Det er ikke kun de tilrejsende vand-entusiaster, der har glæde af Blå Eventyr. Projektet har også givet en saltvandsindsprøjtning til det lokale erhvervs- og foreningsliv. Lokale borgere er begyndt at udleje kanoer og arrangere fisketure, og der er for nylig åbnet en forretning med udstyr til kite- og windsurfing.
I foreningerne har man fået øjnene op for nye samarbejdsmuligheder, som dækker over alt fra at låne hinandens trailere til udviklingsmuligheder mellem den lokale svømmeklub og triatlonforeninger uden for kommunen. 
Genbrug af eksisterende data
”Meget af det, vi har opnået med Blå Eventyr, var slet ikke med i de indledende overvejelser. At vores erhvervs- og foreningsliv også høster værdi af projektet, er flødeskum på toppen. Vi har også internt lært enormt meget. En af de helt store oplevelser har været, hvordan man kan genbruge eksisterende data til at skabe en ny, unik oplevelse. Det har åbnet op for en helt ny forståelse for, hvad data kan bruges til, og hvordan vi i kommunen kan bruge ArcGIS Online til andet end det sædvanlige drift og administration,” siger Jette Stauner, der også er glad for, at projektet blev født som et tværfagligt samarbejde mellem GIS-, natur-, og kultur og fritidsfolk.
”Vi kunne sagtens være endt med et lukket GIS-univers uden tanke for brugerne, eller med et rent fysisk materiale med de begrænsninger, det medfører. Det er i samspillet mellem os, det vellykkede resultat er opnået. Vi har løbende udfordret hinanden på det visuelle, teknologien og brugeroplevelsen, og det, mener jeg, er et vigtigt råd at give videre. Sørg for at anskue projekter med forskellige øjne og brug ArcGIS kreativt. Der er så mange håndtag at skrue på i platformen,” lyder Jette Stauners anbefaling.
Blå Eventyr bor i dag i Afdelingen for Kultur og Fritid i Vordingborg Kommune, men den tværgående arbejdsgruppe, som Jette Stauner og Anna Schiøler er en del af, er stadig drivkræfterne i udvikling, dataindsamling og opdatering af storymaps, websitet og app’en. Det tredje medlem af gruppen er kultur- og fritidsmedarbejder Helle Woetmann Græsdal.
Blå Eventyr vandt SmartGIS Prisen 2019
SmartGIS-prisen går til særligt kreative og nytænkende kort og løsninger, der skaber nye muligheder.
Vordingborg Kommune får prisen for deres udvikling af ”Blå Eventyr”, der ved brug af kort, data og mobile enheder, sætter fokus på aktiviteter på og under vandoverfladen.

Mere information?

Ring på +45 39 96 59 00, eller skriv et par linjer. 
Vi kontakter dig hurtigst muligt.

Kontakt mig

De oplysninger du afgiver, håndteres i henhold til vores persondatapolitik. Ved at klikke her, accepterer du dem.

Share by: