555-555-5555

En hund, ArcGIS og en 1500 år gammel massakre på Öland

På den svenske kystnære ø Öland, bruger arkæologerne Esri-teknologi til at udgrave et øjeblik frossent i tiden. Det gør de ved hjælp af billeder taget fra droner, web apps og en hunds imponerende lugtesans.

Af Olivia Mavrinac og Mette B. D. Thygesen, artikel til GIS i Aktion forår 2017

På Öland findes i dag en ringmur, som er resterne af en borg, hvor der boede mennesker for 1500 år siden. Borgen kaldes Sandby Borg og i 2010 opdagede det lokale museum, Kalmar läns museum, at der var spor efter forsøg på plyndringer på borgområdet. For at sikre, at der ikke var noget at stjæle, besluttede museet at foretage en metaldetektorundersøgelse af området og til stor forbløffelse fandt man nogle imponerende og interessante fund heriblandt fem samlinger af flere brocher, der var klynget sammen. Fundet var imponerende og man undrede sig over, hvorfor sådanne skatte var blevet efterladt og at borgen ikke var blevet plyndret tidligere i historien. Disse fund og denne undren var grunden til, at udgravningerne startede ved Sandby Borg.
Detaljeret baggrundskort og højdemodel med Drone2Map
Som grundlag for at begynde udgravningsarbejdet, var der behov for et baggrundskort i høj opløsning og en højdemodel, som var detaljeret nok til at bruge til undersøgelserne. Derfor indsamlede man i løbet af en dag luftfotos over borgområdet ved hjælp af en drone og bearbejdede efterfølgende data ved hjælp af Drone2Map for ArcGIS. 
Ved hjælp af billederne og Drone2Map kunne de lave et meget detaljeret baggrundskort og en højdemodel, som var optimal at arbejde med i forbindelse med udgravningerne. Siden da har de fløjet med dronen en gang om dagen, for at kunne dokumentere forandringer på udgravningen. 
Baggrundskortet, der blev fremstillet, bliver desuden også brugt sammen med forskellige rasterfunktioner og billedklassifikation til at finde spor af huse, mure og observationer på jorden, som ellers ville være umulige at se med det blotte øje. 
Ved at bruge Esri’s teknologi er arkæologernes arbejdsgange blevet reduceret med 3 timer om dagen per person og samtidig har det ændret den måde de udfører og dokumenterer undersøgelserne på. Ved hjælp af Collector for ArcGIS dokumenterer arkæologerne deres resultater imens de graver, og ved samtidig at bruge en GPS af typen Leica Zeno 2, som har en høj præcision, får de alt i alt en langt mere effektiv dataindsamling og et brugervenligt interface. Derudover gør integrationen med ArcGIS Online det muligt at se data realtid idet de bliver indsamlet, så eksempelvis museumsfolkene på kontoret kan følge med i dagens udgravninger. 
En 1500 år gammel massakre
Arkæologerne har i dag, efter flere års udgravninger, gravet sig frem til, at der i slutningen af 500-tallet skete en massakre på Sandby Borg. En massakre så frygtindgydende at borgen efterfølgende aldrig igen blev betrådt og ingen turde vende tilbage. Da arkæologerne begyndte at grave fandt de ned til rester af huse, mad, dyre- og menneskeskelletter, som stadig lå, der hvor de faldt om, da de blev slået ihjel og efterladt for 1500 år siden.
Arkæologerne har givet husene i Sandby Borg hver sit nummer og i hus nummer 40, er der registreret over 500 fund, blandt af madrester, som, netop giver et billede af at menneskene må være pludseligt forsvundet, før de kunne nå at spise færdig. 
Derudover, har arkæologerne også fundet flere komplette menneskeskeletter, som brutalt er blevet dræbt ved fatale slag på hovedet. Men det særlige og uforklarlige er; at ligene aldrig blev begravet, husene blev aldrig bestjålet, dyrene blev aldrig taget eller løsnet og borgen blev aldrig genopbygget. Borgen blev frosset et øjeblik i tiden.
Mange borge på Öland
I tiden omkring det 5.århundrede e.v.t., hvor Sandby Borg frøs fast i tiden, var det romerske imperium ved at falde fra hinanden og Europa var i rivende turbulens under de store migrationer og krige. På dette tidspunkt blev der bygget mange ringborge på Öland, som primært blev brugt som tilflugtssteder fra krige rundt om i landet. Öland var generelt et rigt område med store mængder af guld, især guldmønter fra den romerske hær, men Sandby Borg adskiller sig fra de andre borge, med dens utrolig store intensitet af disse guldmønter samt dens placering lige ud til det Baltiske hav. 
Gå på interaktivt museumsbesøg på flere måder 
Hvis man som gæst kommer til Öland, har museet udviklet en web-app, som man kan åbne, når man besøger Sandby Borg og på den måde kan man gå rundt i landskabet og via app’en se, hvad der er blevet fundet hvor.
Derudover har museet ved hjælp af ArcGIS rekonstrueret borgen digitalt i 3D med huse, græs, tage og forsvarsmure. På Sandby Borgs hjemmeside kan man via et webkort og en 3D scene gå på interaktiv opdagelse i området og via ArcGIS Online deler museet informationer med både interne aktører og offentligheden.
Hunden Fabel – knogledetektiven 
Fabel, som er en sort schæfer, er blevet trænet til at finde menneskeskeletter, selv dem, der er over 1,500 år gamle. Med en Leica Zeno 20 GPS med Collector for ArcGIS bundet om maven, snuser han sig frem til de underjordiske skeletter. Når Fabels træner peger på jorden og siger ”Sök” (Søg), snuser Fabel rundt i området og når den lugter noget, kaster den sine poter mod jorden, for at markere, at her vil den gerne grave. Fabel har nu fundet endnu et menneskeskelet, som bliver markeret med et flag, og søgningen fortsætter. 
Til sidst bliver Zenoen taget af Fabel, og de steder hvor Fabel fandt skeletter og flag blev placeret, bliver efterfølgende plottet ind i Collector som punkter. Derudover, har Collector sporet Fabel og hans bevægelsesmønster så det kan ses på kortet som en line, der snor sig om sig selv. Data fra Zeno Collectoren flyder med det samme ind i ArcGIS platformen, hvor fundene med det samme kan ses på et interaktivt kort inde på museet. 
Arkæologerne kan nu se hvor Fabel har ledt og hvor han mangler at bevæge sig hen, hvor der er fundet mange skeletter og hvor der er få. Det er blandt andet på baggrund af disse fund, at de næste udgravningsområder bliver udvalgt. Fabel har snuset sig frem til knogler helt ned til 1,5 m under jorden, og har kun en enkelt gang taget fejl, og i stedet fundet skelettet fra en gris. 
Fabel vandt i 2016 Esri-prisen ”Making a Difference”, for at være den første arkæologiske hund til at gøre en forskel med GIS.

Mere information?

Ring på +45 39 96 59 00, eller skriv et par linjer. 
Vi kontakter dig hurtigst muligt.

Kontakt mig

De oplysninger du afgiver, håndteres i henhold til vores persondatapolitik. Ved at klikke her, accepterer du dem.

Share by: