555-555-5555

En perfekt alliance:

Autodesk og Esri

I slutningen af 2017 indgik Esri og Autodesk et strategisk partnerskab, og danske virksomheder er nu i fuld gang med at høste frugterne. I det store perspektiv, med kraftig urbanisering og klimaudfordringer, giver det god mening at nedbryde siloerne mellem GIS og CAD. Men også i hverdagen oplever brugerne stærkt forbedrede arbejdsgange.

Af Hanne Hyldborg, GIS i Aktion 2020

Virksomheder indgår partnerskaber hver dag. Ofte forbliver de forventede fordele på papiret, men det gælder ikke for partnerskabet mellem Esri og Autodesk. Da de to virksomheder i november 2017 gav hinanden håndslag på den strategiske alliance, var det med et klart blik på fremtiden. Med en forventet befolkningstilvækst på 2.5 milliarder mennesker over de næste 30 år, hvoraf 70 procent vil bosætte sig i byer, kommer der et ekstremt pres på al infrastruktur. Derfor er det bidende nødvendigt at tænke i nye baner i planlægningen af byggeprojekter. 
Slut med silotænkning
”Alliancen er et stort og vigtigt skridt. Der har i mange år været en venskabelig kamp mellem Esri og Autodesk om, hvem der er vigtigst. Det har afspejlet sig helt ud i brugermiljøerne, hvor man har arbejdet fuldstændig adskilt med GIS og CAD i siloer med hver sin ekspertise og workflow. Nu er hanekampen mellem de to leverandører skudt til hjørne. Man har åbnet de respektive værktøjer op, så de kan integrere med hinanden, og det er der kommet en masse godt ud af,” siger Partner Manager i Geoinfo, Jan Juul Jensen.
I følge Jan Juul Jensen understøtter alliancen behovet for at se anlæg og infrastrukturer i en geografisk sammenhæng, hvor så mange datakilder som muligt inddrages. Ikke blot den geografiske placering, men fx også betydningen for sikkerhed, trafikforhold, demografi og vindeffekter, hvis man river en række karréer ned og bygger nye boligblokke.
”Det er blevet væsentligt lettere at udnytte og optimere samspillet mellem GIS og BIM. Nu kan man koble planlægning i ArcGIS med design og projektstyring i AutoCAD direkte fra de respektive platforme, så alle parter på et bygge- eller anlægsprojekt kigger på det sammenhængende datasæt og de samme data,” forklarer Jan Juul Jensen. 
Gennemsigtighed i alle hjørner
Den tætte integration mellem de to platforme giver en helt ny smidighed og gennemsigtighed i processerne. Det gælder både i planlægnings-, design- og bygningsfasen, hvor man kan nedbringe tids- og ressourceforbruget markant i kraft af de smidigere workflows.
”Med få klik kan man overføre det, man har designet i AutoCAD til ArcGIS online og analysere påvirkningen på omgivelserne,” forklarer Jan Juul Jensen og fortæller, at fx Rambøll har udnyttet de nye muligheder i sit arbejde med jernbaneprojektet Bane NOR i Norge.
Flere danske virksomheder er i fuld gang med at udnytte fordelene ved den nye integration. Ud over Rambøll er COWI og NTI blandt de flittigste brugere. 
NTI siger farvel til Shapefiler
I NTI har systemkonsulent Jens Hallkvist det tekniske ansvar for at understøtte byggeriafdelingen inden for GIS. Med kontorer i Norge, Sverige, Tyskland, Holland og Island og omkring 350 medarbejdere er den danske virksomhed en af Europas største leverandører af løsninger inden for BIM, CAD, CAM, GIS, dokumenthåndtering, Facility Management og digitalisering. 
Jens Hallkvist har fingrene nede i både Esri- og Autodeskplatformen. Han underviser, afholder webinarer og bistår kollegaerne i dagligdagen omkring brugen af de integrerede værktøjer. 
”Det er ikke nyt, at man bruger ArcGIS og AutoCAD sammen, men det er blevet uendeligt meget nemmere end før. Tidligere skulle man bestille og importere Shapefiler fra GIS til Autodeskmiljøet, når man skulle bruge et geografisk kort i forbindelse med et projekt. Nu kan man tilgå GIS-data direkte fra AutoCAD uden omveje. Det er et kæmpe fremskridt,” fortæller Systemkonsulent, GIS & Infrastruktur i NTI, Jens Hallkvist. 
”Det giver mere effektive og smidigere workflows og eliminerer de fejlkilder, der uvægerligt opstår, når man konverterer filer. Samtidigt undgår man risikoen for at arbejde med forældede data i byggeprojekterne. 
Den er altid til stede, når man sidder med downloadede filer frem for online data, og det kan have ganske alvorlige konsekvenser. Nu arbejder alle parter altid på opdaterede data,” uddyber Jens Hallkvist.
COWI modellerer fjernvarmeværk i skyen
Hos COWI har man tilsvarende erfaringer. Også her opleves det integrerede univers som et kvantespring ind i fremtiden. 
”Vi udnytter de nye muligheder på alle projekter, hvor vi anvender ArcGIS. Når vi skal analysere et område, skal vi blot starte en model op og vælge en matrikel. Herefter kan vi hente alle relevante GIS-data direkte ind i AutoCAD for det definerede område. Vi kan hente alle typer data ind, herunder fx LER- og koteoplysninger, og samtidig frasorteres alle data uden for det definerede område automatisk. Det gør processen uhyre præcis og meget overskuelig, siger BIM Manager, Specialist i COWI, Jesper Dyhre Pedersen.
Som eksempel på den fremdrift, der kan opnås med de nye metoder nævner han projekteringen af et nyt fjernvarmeværk. 
”På halvanden dag havde vi en 3D-model af fjernvarmeværket klar baseret på GIS-data inklusiv alle ledningsføringer, bygninger og veje. Modellen blev lagt op i cloud, hvor projektleder og bygherre kunne tilgå alle data og kommentere direkte i modellen. Vi havde ikke en eneste pdf i omløb. Vores designteam fik automatisk mailnotifikationer, når der var opdateringer, så de hurtigt kunne tilrette. Det er den type smidighed, man kan få ind i projekterne, siger Jesper Dyhre Pedersen og fortsætter: 
”Det har en stor værdi for os som rådgivningsvirksomhed, at parterne i et byggeprojekt nemt kan være med, selv om de ikke har softwaren installeret. De skal blot have adgang til wifi. Det er et stort fremskridt for vores branche.” 
Et kompas til datanavigation
Jesper Dyhre Pedersen og hans kollegaer er i øjeblikket i gang med at lave 3D-modeller af alle byer i Danmark, blandt andet med henblik på at kunne foretage bedre overfladevandanalyser og optimere transportruter. 
”Vi kan lave modellen for en hel kommune på meget kort tid. Kunsten er ikke at skaffe data, for alle data er tilgængelige i dag. Udfordringen ligger i at indsamle de rette data og facilitere dem til den rette brug på en enkel og effektiv måde. Det er her, Esri og Autodesk har foretaget et kvantespring. Alliancen har åbnet for ufatteligt mange muligheder,” siger Jesper Dyhre Pedersen.
Se hvordan din virksomhed også
kan få bedre bundlinje på byggeprojekter med ArcGIS.
Læs mere

Se hvordan din virksomhed også
kan få bedre bundlinje på byggeprojekter med ArcGIS.

Læs mere

Mere information?

Ring på +45 39 96 59 00, eller skriv et par linjer. 
Vi kontakter dig hurtigst muligt.

Kontakt mig

De oplysninger du afgiver, håndteres i henhold til vores persondatapolitik. Ved at klikke her, accepterer du dem.

Share by: