555-555-5555

GIS-hjælp til selvhjælp

Vordingborg Kommune har brugt Esris produkter siden starten af 1990'erne. Alligevel har et nyt univers åbnet sig for dem, efter de gik for tre år siden gik over til Esris ”ArcGIS Enterpriseaftale”. I dag fungerer kommunens GIS-koordinatorer i højere grad som supportere, der oplærer andre i at bruge værktøjerne.

Af Majken Eliasen, GIS i Aktion efterår 2017

Aimée Pedersen er GIS- og digitaliseringskoordinator hos Teknik & Miljø i Vordingborg Kommune. Hun og tre andre kolleger udgør tilsammen kommunens GIS-gruppe, der rådgiver og hjælper ansatte i andre afdelinger, når de har brug for GIS-software til deres projekter. Selvom Vordingborg Kommune har brugt Esris produkter siden 1990'erne, så har arbejdsgangen i GIS-gruppen alligevel ændret sig i de sidste tre år, hvor kommunen har haft ”ArcGIS Enterpriseaftale”. 
"Vores opgaver har ændret sig fra at være meget datafokuserede til, at vi mere tilbyder support på, hvordan man kan præsentere sit projekt", forklarer Aimée Pedersen.
De ansatte i kommunernes forskellige afdelinger bestemmer selv, hvornår de kontakter GIS-gruppen for at få hjælp til et projekt. 
"Så vurderer vi selvfølgelig, om det er noget, vi kan gøre hurtigt, for så løser vi det med det samme. Er det mere projektorienteret, finder vi ud af hvem, der får ansvaret for det og får sat nogle ressourcer af til det", forklarer GIS-koordinatoren.
Hun har mærket en øget interesse fra de andre afdelinger, efterhånden som kendskabet til ”ArcGIS Enterpriseaftalen” redskaber har bredt sig, og flere og flere af kommunens ansatte har fået øjnene op for de mange muligheder, GIS tilbyder. 
Blå eventyr
Lige i øjeblikket er der to ambitiøse fritidsprojekter på tegnebrættet i Vordingborg Kommune, der forhåbentlig begge er klar til at gå i luften i foråret 2018. Det ene handler om musikfestivalen for børn 'Vilde Vulkaner', og den anden er et turistprojekt med titlen 'Blå eventyr'.
"Det arbejder de benhårdt på lige nu. For at det ikke skal være lyv, er de lige nu ved at lave en papirudgave af det, der skal udgøre den første del af materialet. Den næste del bliver en blanding af storymaps, nogle apps, og hvad der ellers vil fungere godt i den sammenhæng", fortæller Aimée Pedersen.
Det kan være en app, som eksempelvis kan gøre turister opmærksomme på, hvor der er overnatningspladser eller gode steder at dykke. 
"Det er en af mine kolleger fra GIS-gruppen, en fra vores naturområde og et par fritidskonsulenter, der står for det", fortæller digitaliseringskoordinatoren. 
Det er især folk fra fritidsområdet i Vordingborg Kommune, der i de senere år har opdaget, hvad de forskellige GIS-værktøjer kan bruges til. 
"Forståelsen for brugen af data og GIS-løsninger til forskellige opgaver er blevet større. Vi kan i hvert fald se, at fritidsfolkene i højere grad har fået øjnene op for, hvad det kan bruges til, end de kunne tidligere. Det er fordi, løsningerne er mere agile og mere lækre", forklarer Aimée Pedersen. 
Det er de glade for i GIS-gruppen, fordi der med interesse også følger lysten til selv at lære at bruge værktøjerne.
"Det er vigtigt, de kender mulighederne, inden de går ud og køber dyre konsulenter til de samme opgaver, som vi rent faktisk kan lave in-house", pointerer Aimée Pedersen. 
ArcGIS Enterpriseaftalens mange muligheder
Det er forskelligt hvilke værktøjer fra ”ArcGIS Enterpriseaftalen”, de forskellige afdelinger i kommunen bruger flittigst. Vej- og parkfolkene bruger Collector-app'en, når de er ude og lave registreringer af fx. kantpæle i kommunen. Arc Map bliver selvfølgelig brugt internt til at holde styr på de daglige data fra driften, ArcGIS Online vil fremover blive brugt til understøttelse af Business Intelligence-løsninger. 
For halvandet år siden brugte en gruppe af kommunens byplanlæggere Story Maps, da de skulle præsentere et stort projekt 'De røde løbere', der handlede om hvordan, Vordingborg by kunne komme til at hænge bedre sammen. Byplanlæggerne blev så begejstrede for Story Maps, at de vil bruge det fremover, når de skal offentliggøre komplicerede projekter. 
"Det er blevet nemmere at lave løsninger, som borgerne kan forstå. Afdelingerne har tidligere lavet interne løsninger, men det at man kan visualisere nogle ting ret hurtigt, hjælper i hvert fald på kendskabet og viljen til at bruge det", siger Aimée Pedersen.
Oprindeligt tegnede hun ”ArcGIS Enterpriseaftalen”, fordi den stort set kostede det samme som alle deres enkeltlicenser, men det har haft den ekstra bonus, at værktøjerne bliver brugt af flere afdelinger og på nye måder. 
"Det, der er fordelen ved Enterpriseaftalen, er, at vi har adgang til en masse skabeloner. Selvfølgelig skal du selv sætte en masse ting op og pudse og polere på dem, men når vi får en forespørgsel, kan vi altid finde en skabelon, der passer til løsningen af den opgave, så vi kan sætte den op på et par timer. Det er blevet brugervenligt. Vi kan også lave noget, der er mere varigt og lave større løsninger, hvis det er det, vi vil."
Aimée Pedersen forventer, at de forskellige softwareprodukter fra ”ArcGIS Enterpriseaftalen” fremover i lige så høj grad vil blive brugt til projekter, der på en eller anden måde involverer borgerne, som det vil blive brugt til intern drift. Det er derfor de ansatte i kommunens forskellige afdelinger selv skal kunne bruge værktøjerne. 
"GIS-gruppen skal hjælpe folk til at være selvhjulpne ude i de enkelte dele af organisationen og understøtte den del af det. Vi er en slags interne konsulenter på de større opgaver. Hvis alle de her fancy løsninger skal virke, så skal der være styr på data", fortæller Aimée Pedersen.
"Uanset om det handler om valget, skolebørn eller befolkningsprognoser, så skal der være styr på data, så det er det rigtige, der bliver konkluderet."
Aimée Pedersen
GIS- og digitaliseringskoordinator hos Teknik & Miljø i Vordingborg Kommune

Mere information?

Ring på +45 39 96 59 00, eller skriv et par linjer. 
Vi kontakter dig hurtigst muligt.

Kontakt mig

De oplysninger du afgiver, håndteres i henhold til vores persondatapolitik. Ved at klikke her, accepterer du dem.

Share by: