555-555-5555

SkoleGIS

Kursus for naturfagslærere i Hvidovre

På en regnfuld torsdag i oktober samledes tolv naturfagslærere fra Hvidovre Kommune på Quark Naturcenter til et kursus i SkoleGIS ved Jesper Fogt Nielsen fra Geoinfo. 

Af Mette B. D. Thygesen, GIS i Aktion efterår 2018

Med friskbrygget kaffe og duftende croissanter på servietterne, fandt lærerne computerne frem og loggede ind på ArcGIS Online portalen. I løbet af dagen skulle lærerne prøve at bevæge sig rundt på platformen, derefter igennem en række øvelser og til sidst prøve kræfter med at lave en præsentation i Esri’s Story Map applikation.
Allerførst krævedes dog en kort introduktion til at arbejde med digitale kort i Geografiske Informations Systemer (GIS): ”Et kort består af tre dele: Punkter, linjer og polygoner og det er sådan set udgangspunktet, når vi arbejder med kort.” Fortalte Jesper, hvorefter han forklarede første øvelse. Med stor nysgerrighed og engagement gik lærerne i gang, og reflekterede undervejs over, hvordan de kunne inddrage SkoleGIS i deres egen undervisning, hvilket affødte mange spørgsmål og kommentarer i gennem dagen. 
Den øvelse, som lærerne var mest begejstrede for, handlede om pladetektonik. Som Jesper fortæller: ”Pladetektonik-øvelsen, var en af de første, vi lagde på SkoleGIS.dk. Den er egentlig relativt enkel at gå til, da det primært handler om at gå på opdagelse i kortet.” Kortet i pladetektonikøvelsen viser hele verden, og så kan man klikke et kortlag til, som viser, hvor jordens pladegrænser går og i hvilken retning pladerne bevæger sig. ”Jeg er især vild med pladetektonik-kortet, som vil være rigtig sjovt for eleverne at lege med. Og det er jo meget mere dynamisk, end hvis man ser de samme kort i en bog.” Konstaterede en af lærerne sidst på dagen. 
Foreløbig er øvelserne på skolegis.dk især målrettet mod geografi, men på sigt vil der komme flere undervisningsmaterialer, som henvender sig til naturfag generelt og andre fag såsom samfundsfag, engelsk og historie. 
Undervejs fik lærerne også et lynkursus i at opsætte en survey i Esri’s applikation Survey123, som også er tilgængelig på ArcGIS Online. Med Survey123 kan læreren sætte en spørgeundersøgelse op, som eleverne kan besvare på en tablet eller en smartphone. Svarene kan være i forskellige formater lige fra tekst og billeder til videoer, placeringer på kort og så videre. Applikationen gav lærerne mange ideer til, hvordan de kunne sende eleverne på opdagelse i lokalområdet og samtidig få indsamlet data på en nem og overskuelig måde. 
Som afslutning på dagen, arbejdede lærerne med at lave deres eget Story Map til at præsentere de kort, de havde produceret i øvelserne. En lærer fremhævede særligt den Story Map skabelon, som hedder Story Map Tour, som hun sagde: ”Det er intuitivt og smart og det vil være en god opgave for eleverne at lave en visuel guide på en ekskursion med klassen eller over en tur i lokalområdet.” 
Om SkoleGIS
SkoleGIS er en samlet pakke af gratis software og undervisningsmaterialer til skoleelever i folkeskolen og ungdomsuddannelserne.
 Via www.SkoleGIS.dk får de studerende adgang til digitale kort, aktiv dataindsamling, dataanalyser, øvelser vejledninger og interaktive præsentationer.
Siden august 2017 har ArcGIS Online platformen været gratis at bruge for skoleelever og i den forbindelse etablerede Geoinfo: SkoleGIS. 
I dag ligger der en række øvelser og vejledninger tilgængelige på SkoleGIS.dk, og der kommer løbende flere.
Læs mere om SkoleGIS

Mere information?

Ring på +45 39 96 59 00, eller skriv et par linjer. 
Vi kontakter dig hurtigst muligt.

Kontakt mig

De oplysninger du afgiver, håndteres i henhold til vores persondatapolitik. Ved at klikke her, accepterer du dem.

Share by: