555-555-5555

Mads Dømgaard: 

Dansk vinder af Esri Young Scolars 2018

Det var alligevel ikke en helt almindelig frokost i universitetskantinen, da Mads Dømgaard en fredag i marts, blev overrasket med overrækkelsen af et gavekort til Esri’s årlige brugerkonference i San Diego. Mads var udvalgt som vinder på baggrund af abstractet: ’Automatisk detektion af vej- og stisystemer i kystnære områder’, som han havde udviklet og skrevet som et universitetsprojekt i forårssemesteret i 2017.

Af Mette B. D. Thygesen, GIS i Aktion forår 2018

På en helt almindelig fredag i marts, ved en helt almindelig madpakkefrokost i universitetets kantine, sad Mads Dømgaard sammen med sine studiekammerater og snakkede. Som så mange gange før gik snakken om specialer, geografiske analyser og weekendplaner, men i modsætning til alle andre fredage, blev han midt i rugbrødsmadderne prikket på skulderen af Lars Engelsby Mosbech fra Geoinfo, som ville overrække ham vinderpræmien i Esri Young Scholars Program 2018. ”Jeg blev temmelig overrasket og meget glad, og nu glæder jeg mig til at opleve Esri’s brugerkonference i San Diego til sommer.” Fortalte Mads efterfølgende.
Udvalgt af en jury 
En jury bestående af fire forskere fra henholdsvis Roskilde, Århus, Aalborg og Københavns Universitet havde udvalgt Mads Dømgaard som den danske vinder af Esri Young Scholars Program 2018. Konkurrencen var udskrevet af Esri og Geoinfo, og opfordrede danske studerende til at indsende et abstract om et studieprojekt, hvor Esri-teknologi var blevet anvendt. Præmien for det bedste abstract var en tur til verdens største GIS-konference nemlig Esri User Conference i San Diego i USA. 
Så da Mads havde sunket rugbrødskrummerne, kunne han notere i sin kalender, at han i sommeren 2018 drager til konference i USA med alt betalt af Geoinfo og Esri. Her skal han sammen med 16.000 andre GIS-entusiaster fra hele verden, høre om den nyeste Esri-teknologi, lytte til inspirerende brugerindlæg og deltage i tekniske workshops. Abstractet, som sikrede ham billetten til konferencen, havde overskriften: ’Automatisk detektion af vej- og stisystemer i kystnære områder ’
Projektet: Ville automatisere en manuel proces
Projektet som Mads Dømgaard vandt på, havde han selv defineret i forbindelse med et semesterkursus. I dette semesterkursus skulle de studerende selv vælge problematik, omfang af opgaven og ønske vejleder, og derefter skrive en opgave med form som et minispeciale. Da han gik og overvejede fokus for sin opgave, faldt han i snak med en tidligere vejleder, som inspirerede ham til sit projekt. 
Vejlederen var på det tidspunkt optaget af at udvide det eksisterende vejnet i udvalgte kystnære områder i Danmark, ved at identificere og indtegne stier fra kystnære veje og ud til kysten, som for eksempel nedtrampede stier i klitområder. Opgaven blev løst manuelt ved blandt andet at kigge på flybilleder og derefter indtegne de fundne stier. 
Projektet gav Mads Dømgaard lyst til at undersøge, om man kunne lave en automatiseret proces, der kunne gøre det samme arbejde:
 ”Jeg ville forsøge at lave en automatiseret måde at finde stierne på. Jeg brugte det meste af det offentlige tilgængelige data, som vi har i forvejen som for eksempel: Flybilleder, bygningspolygoner, hegn, trapper og den danske højdemodel. Derefter lavede jeg en friktionsanalyse af, hvor dyrt det var at gå fra vejene og ned til kysten, og på den måde fandt jeg den optimale rute og genfandt nedtrampede stier i landskabet.”
Metoden fungerede i nogle områder, og knap så godt i andre: ”Der er stor variation på kystmiljøerne rundt omkring i landet. Så jeg fik defineret 5-6 forskellige kysttyper rundt i Danmark og så definerede jeg: At hvis kysttypen så sådan ud, så skulle modulet køre på denne måde, og hvis kysttypen så sådan ud, så skulle det køre på en anden måde. Det hjalp de fleste steder. Men successen afhang af det datagrundlag jeg brugte: Hvis det eksisterende datagrundlag var fyldt med fejl, så blev min klassifikation også fyldt med fejl.” 
Overordnet fungerede metoden dog godt, og siden har Mads fået flere ideer til, hvordan man kunne få det til at virke endnu bedre, som han fortæller: ”Det var et forsøg på at lave en totalt automatiseret proces af noget, som ellers skulle gøres manuelt. Og det var virkelig sjovt, at det stort set lykkedes.”
Nu er der fokus på specialet
I skrivende stund er Mads Dømgaard optaget af at skrive sit afsluttende speciale og han har igen bevæget sig ud i et metodisk projekt. Denne gang med udgangspunkt i søer på Grønland og Mads fortsætter sin fascination af at arbejde med automatiserede processer i meget store mængder data. Overskriften for specialet er ’ Large scale mapping of water level changes at lakes in Greenland’ og Mads fortæller: ”Først lavede jeg en metode til at identificere alle søer på Grønland ud fra satellitbilleder. Derefter kigger jeg på noget andet satellitdata, nemlig radardata, som er en form for lydbølgedata, der kan måle overfladehøjder i landskabet.”  
Når Mads har sorteret i data og identificeret, hvad der er reelle datapunkter, laver han tidsserier på søerne. På den måde kan han se, hvordan søerne har udviklet sig siden 1993. 
”Næste skridt er så her, hvor jeg er nu. Jeg har fundet en masse søer, hvor der er sket store ændringer, og det er især søer, som ligger i nærheden af gletchere. Søerne kan enten være blevet større, ved at have fået tilført nyt vand fra afsmeltning af gletcherne eller de kan være blevet markant mindre på kort tid, fordi der er sket nogle voldsomme sø-tømninger, hvor de er faldet 50-100 meter i sø-niveau inden for et års tid. Typisk fordi en barriere som har holdt på vandet, pludselig forsvinder og så strømmer vandet ud.” 
Mads uddyber: ”De store vandstandsstigninger skyldes en afsmeltning af de omkringliggende gletsjere, og kan derfor bruges som en tidlig indikator på hvor på indlandsisen der sker en afsmeltning.” Det er dog ikke disse spørgsmål, som har hovedfokus i specialet, da det er udfordringen ved at udvikle og afprøve metoder, som er det der driver Mads. 

Mads Lykke Dømgaard og Søren Ellegaard på UC18

Mads Dømgaard modtog sin Young Scholars Award på Esri User Conference i San Diego. 

Her står han sammen med Geoinfo's administrerende direktør Søren Ellegaard.

Når enorme mængder data bliver til viden
Mads Dømgaard fortæller at specialeprocessen både byder på op- og nedture, men at det primært er sjovt: ”Det er sjovt at sidde og arbejde med de her store datamængder. Egentlig er det jo umuligt at finde hoved og hale i 10 millioner datapunkter, men når man ved hjælp af en computer kan køre en automatiseret proces, og det på den måde pludselig lykkes at finde mønstre og viden, så er det enormt tilfredsstillende.” 
Udover at det er sjovt, når det lykkes, finder Mads også stor motivation i de langsigtede potentialer: ”Det kan godt lyde simpelt, når man beskriver det: ’En metode til at bestemme sø-højder med’, men det er jo metoder, som kan flyttes til andre områder i verden, eller endda skalleres helt op og bruges til at se på søers bidrag til havspejlstigninger og klimaanalyser på verdensplan.” 
Specialet skal afleveres og hvad så…?
”Lige nu er jeg mest fokuseret på mit speciale. Jeg ved ikke, hvad der skal ske bagefter, men jeg vil meget gerne arbejde med rumlig data og geoinformatik på en eller anden måde. Det har været en øjenåbner og virkelig fascinerende at lære at lave automatiserede modeller, og på den måde kunne lave de her enormt tunge beregninger og jeg synes virkelig at det er motiverende at arbejde med Grønland og satellitdata. Det er spændende.”
Uanset hvor Mads kommer til at arbejde, når han har færdiggjort sin kandidatuddannelse, kan han i hvert fald se frem til at opleve Esri og Esri’s grundlægger Jack Dangermond på nærmeste hold i San Diego til sommer. Som deltager til Esri’s årlige User Conference vil han som alle andre deltagere kunne vælge mellem et hav af forskellige workshops og oplæg, så han med garanti vil komme inspireret hjem. 
Udover at være almindelig deltager i konferencen, skal Mads som national vinder af Esri’s Young Scholars Program desuden udstille en poster, der beskriver hans vinderprojekt. Posteren skal indgå i en fælles stand på konferencen, hvor man vil kunne læse om årets projekter i Esri’s internationale Young Scholars Program. Her vil der desuden formentlig blive stillet spørgsmål til Mads og mulighed for at falde i snak med andre studerende fra hele verden. ”Og når konferencen er slut, vil min kæreste og jeg holde en lang ferie i USA og så må jeg jo finde ud af, hvad der skal ske efter sommerferien.”

Esri Young Scholars Program 

Geoinfo og Esri udskriver hvert år en konkurrence for studerende, og belønner det bedste studieprojekt med en gratis tur til Esri User Conference i juli.

Man kan deltage med et projekt som er udarbejdet i forbindelse med sit studie i 2019 eller 2020. 

Det er krav, at der skal være anvendt Esri-teknologi i projektet og juryen består af repræsentanter fra de danske universiteter

Læs mere om Young Scholars

Mere information?

Ring på +45 39 96 59 00, eller skriv et par linjer. 
Vi kontakter dig hurtigst muligt.

Kontakt mig

De oplysninger du afgiver, håndteres i henhold til vores persondatapolitik. Ved at klikke her, accepterer du dem.

Share by: