555-555-5555

Manden, der vil gøre verden 

til et bedre sted

Det var store visioner på verdens vegne, der fik Jack Dangermond til at stifte sit firma Esri i 1969. I dag har hans GIS-software skabt muligheden for, at man kan løse mange af verdens problemer på en måde, hvor alle kan bidrage. 

Af Majken Eliasen, GIS i Aktion efterår 2017

Det var intet mindre end nyskabende for forskningsverdenen, da Harvard University i 1965 slog dørene op til en helt ny afdeling med titlen 'Laboratory for Computer Graphics and Spatial Analysis'. På det tidspunkt var brugen af computere inden for forskning - eller brugen af computere i det hele taget - først lige begyndt. Den nye afdeling tiltrak derfor alle de geografer og dataloger, der interesserede sig for at udforske det nye arbejdsredskabs muligheder inden for tegning af kort og rumlig forståelse. En af dem var en ung mand ved navn Jack Dangermond. 
Jack Dangermond var vokset op i Californien på en planteskole, som hans forældre drev. Måske derfor valgte han som ung studerende at beskæftige sig med landskabspleje, et fag der hurtigt smeltede sammen med en interesse for miljøhensyn. Da han fik et studiejob i den nye computerafdeling på Harvard, hvor GIS var under udvikling, øjnede han hurtigt en mulighed for at bruge den nye teknologiske udvikling til at løse nogle af samfundets mere komplicerede problemstillinger. Især fordi der ikke var grænser for hvor meget data, man kunne fodre computeren med, og fordi data ville blive mere forståeligt, når det blev præsenteret i GIS-kort. 
GIS-historie i årstal
 
Begyndelsen af 1960'erne: 
I takt med at brugen af computere bliver udbredt, opstår tanken om at lave om geografiske kort med flere lag af information digitalt. Den engelskfødte professor Roger Tomlinson finder på navnet og forkortelsen GIS.

1965: 
Howard Fischer grundlægger forskningsafdelingen Computer Graphics and Spatial Analysis på Harvard. Afdelingen tiltrækker videnskabsmænd, der beskæftiger sig med udviklingen af GIS. 

1969: 
Esri bliver grundlagt af Jack Dangermond og hans hustru Laura. 

1981: 
Esri opfinder Arc/Info, hvilket markerer overgangen til tiden, hvor Esri bliver et softwarefirma. Det nye produkt er senere blevet videreudviklet til nutidens ArcGIS.

2015: 
Forbes Magazine vurderer Esri til at være 3,1 mia. US Dollars værd. Jack Dangermond er stadig ofte den første, der møder på arbejdet, og den sidste, der går. 
I 1969 grundlagde han sammen med sin kone Laura firmaet Esri - Environmental Systems Research Institute. Visionen var, at GIS skulle bruges til at udvikle redskaber, der kunne bruges til at finde løsninger på miljøproblemer, uanset om det gjaldt byplanlægning, rent drikkevand, global opvarmning, nye transportformer eller forbedring af infrastruktur. Med tiden ændrede visionerne for firmaet sig. Nu ville Jack Dangermond ikke bare gøre verden til et bedre sted, nu ville han også have dig til at hjælpe til. 
Fra alle os til alle jer
I 1981 lancerede Esri et nyt produkt ved navn Arc/Info, der kom til at revolutionere måden kunderne brugte firmaet og dets produkter på. Hvor kunderne før henvendte sig til Esri for at få dem til at udføre GIS-opgaver for sig, gjorde Arc/Info det for eksempel muligt for kunderne selv at lave de kort, de skulle bruge. Med Arc-softwaren ændrede Esri simpelthen karakter fra at være et firma, der udførte konsulentopgaver, til at være et softwarefirma, der lancerede de produkter, som kunderne selv arbejdede videre med. Det var også en øjenåbner for Jack Dangermond selv, der pludseligt kunne se, hvad vidensdeling kunne medføre i fremtiden.
"Vi begyndte at kunne se, hvordan vores brugeres arbejde kollektivt ville skabe en global GIS-database", fortæller han i sin erindringsbog 'The Science of Where'.
Den proces, som Jack Dangermond igangsatte med det nye produkt, er den proces Geoinfo i dag kan se forplante sig til deres egne kunder. Både hos de offentlige kunder og de private firmaer er vidensdeling via ArcGIS en bevægelse, der er i gang, og som i princippet kan binde brugere sammen på tværs af kloden. Det hjælper firmaer og organisationer på det nære plan ved at lette kommunikationsgangen med deres kunder, og på det store plan hjælper det verden med at dele viden og problemløsninger.
Arbejdet for planetens overlevelse
Over 50 år efter at den unge Jack Dangermond stiftede sit firma, fordi han kunne se nogle muligheder ved at koble computere og geografi sammen, er følgerne af hans bidrag til verden tydelige. Den teknologiske udvikling med data fra satellitter, GPS og droner har været med til at udbrede brugen af Esris software og har spillet en væsentligt rolle i videreudviklingen af produkterne. 
Jack Dangermond
Grundlægger og direktør i Esri, som er verdens førende udvikler af GIS-software (Geografiske InformationsSystemer)
"Mit system er ved at blive til en platform for alle former for menneskelig gøren og laden og vil i sidste ende spille en kæmpe rolle i planetens videre evolution", skriver han i erindringsbogen. Det er store ord, men den teknologiske udvikling tager også store skridt. 
Jack Dangermonds drøm om, at hans opfindelser skulle være med til at løse nogle af planetens problemer er for længst blevet til virkelighed. Da BP i 2010 var skyld i et gigantisk olieudslip i Den Mexicanske Golf, efter boreplatformen Deepwater Horizon sprang i luften, brugte de GIS-software til at kortlægge olieudslippet, så de kunne inddæmme den. I 2014 brugte WHO ArcGIS til at holde styr på deres hjælpearbejdere, da det afrikanske kontinent blev offer for en aggressiv ebola-epidemi. 
Esri er i dag det fjerdestørste private softwarefirma i verden, og grundlæggeren håber, at brugen af GIS-software og Geodesign også fremover vil spille en aktiv rolle i bekæmpelsen af de store problemer vores planet står over for for eksempel med klimaændringerne. "Jeg tror på, at GIS ikke blot hjælper os med at forstå, men at det også danner en platform for beslutningstagen og samarbejde - en platform for kollektiv problemløsning". 
Esri i dag
  • Esri er verdens førende leverandør af GIS-teknologi, med mere end 350.000 virksomheder som kunder og mere end 1 million registrerede brugere
  • Leverer den mest komplette GIS-platform i verden, som dækker alle brancher og brugsområder
  • Har mere end 80 distributører over hele verden
  • Har eksperter i geografiske analyser, dataanalyser og softwareudvikling i 67 lande 
  • Har adgang til autoritative demografiske data fra 137 lande
  • Mere end 75% af de mest succesfulde virksomheder i USA (Forbes 500) bruger Esris software
  • Investerer mere end 25% af sine indtægter på R&D
  • Har indgået partnerskaber med mere end 13.000 non-profit-organisationer, for at bidrage til positiv forandring i verden
  • I 2014 gav Esri software til en værdi af 1 mia. dollars til amerikanske skoler, for at udbrede kendskabet til og interessen for GIS.
SkoleGIS er en del af Geoinfo's vision
Hos Geoinfo arbejder man efter samme vision som Jack Dangermonds om at udbrede GIS. Danske skoleelever i folkeskolen og på gymnasier har fået gratis adgang til ArcGIS i håbet om at give dem kendskabet til de værktøjer, de senere kan bruge i praksis, når de som voksne står med ansvaret for verdens velbefindende.

Mere information?

Ring på +45 39 96 59 00, eller skriv et par linjer. 
Vi kontakter dig hurtigst muligt.

Kontakt mig

De oplysninger du afgiver, håndteres i henhold til vores persondatapolitik. Ved at klikke her, accepterer du dem.

Share by: