Prisvindende klimaprojekt
udnytter GIS-værktøjer til formidling og demokratisering
Ved klimatilpasning af private fællesveje kan grundejerforeninger søge medfinansiering hos forsyningsselskaberne, hvorefter de vil varetage en stor del af arbejdet. Projektet kan dog ikke udføres før det er godkendt på en generalforsamling og det er derfor fornuftigt at gøre borgerne til samskabere af de lokale klimatilpasningsløsninger.
Den demokratiske tilgang sikre både større medejerskab og at borgernes lokale viden kommer i spil, så de bedste løsninger findes. Derfor ville man hos Hovedstadens Forsyning (HOFOR) gerne teste, om en ny GIS baseret samskabelsesplatform, kunne sikre en bedre samskabelsesproces. I første omgang blev platformen prøvet af hos to grundejerforeninger.
Hos Energi og Vand beskæftiger de sig med bæredygtige løsninger og er erfarne i at inddrage borgere. Da mange problematikker i forbindelse med klimatilpasning er geografiske, var det, ifølge leder Jesper Steenberg, oplagt at projektlederen Rasmus Ekman kunne bruge sine GIS-kompetencer i projektet. Rasmus Ekman fik ansvaret for udviklingen af den GIS baserede samskabelsesplatform i projektet ’Klimatilpasning på den anden side af hegnet’. Projektet har efterfølgende modtaget flere priser i geodata-branchen.
Fokus på at præ-planlægningsfasen
Det var derfor interessant at teste, om man , som en del af samskabelsesprocessen, kunne få borgerne til at forstå diverse begrænsninger i præ-planlægningsfasen, så løsninger i dispositionsforslaget kom til at ligge tættere op ad det endelige. Tanken var, at det ville gøre processen mere demokratisk og gennemsigtig for borgerne, som Rasmus uddyber: ”Derfor var vi nødt til at uddanne borgerne til at forstå alle de tekniske begrænsninger, som gør sig gældende i forbindelse med klimatilpasningsløsninger. For ambitionen var, at når de kendte rammerne, kunne vi sige: ’Nu må I frit klimatilpasse indenfor begrænsningerne.’
I den ene grundejerforening nåede borgerne frem til stort set samme plan, som vi havde regnet på hjemme fra. Men den vigtige forskel var, at her var borgerne selv kommet frem til løsningerne, hvilket gav meget større accept og ejerskab helt ned hos de enkelte grundejere.
At skabe forståelse var vigtigt
Borgerne vidste fra en anden fane i deres Story Map, at man ikke måtte anlægge vejbede, hvor der lå ledninger jorden grundet respektafstande. Så da de ’skrællede jorden af’ og kunne se at alle stikledninger, lå lige præcis i de skel, hvor de gerne ville lægge vejbedene, gav det sig selv. De måtte finde nogle bedre placeringer, som var mulige inden for rammerne: ”Hvis man forstår begrænsningerne, så får man også mulighed for at være med til at finde løsninger. På den måde bliver det muligt at involvere sig på en helt anden måde, end hvis nogen kommer udefra og pådutter én bestemte løsninger uden forklaring,” siger Jesper.
Story Map skabte ro imellem møderne
Når der går en måned imellem, at vi har kontakt til borgerne, sker det tit, at der opstår rygter, modstemning eller tvivl om et eller andet. Derved kan debatten hos borgerne udvikle sig på et uoplyst grundlag, hvor vi ikke er der til at udrede misforståelser. ”Men i dette projekt, hvor borgerne i de to foreninger hele tiden havde adgang til deres lokale Story Map, havde de adgang til en masse viden, som gjorde diskussionerne mere konkrete. Det hjalp bestyrelserne med at holde deres grundejerforening på sporet,” fortæller Rasmus.
Møde med grundejerforeningens bestyrelse var første step
To workshops med borgerne
Udnyttede de sjove elementer
Universitetsstuderende fulgte projektet
Klimatilpasning
Synergi mellem klimatilpasning og borgerønsker
Hvad så nu?
Klimatilpasning de næste 25 år
Et lækkert dataflow
Prisvindende projekt
Fakta om projektet
Energi & Vand er et samarbejde mellem Københavns Kommune og Hovedstadens Forsyning (HOFOR) og har til formål at bygge bro til den bæredygtige by gennem uddannelse, inddragelse, formidling og forskning.
”Klimatilpasning på den anden side af hegnet”: Et HOFOR-projekt, som blandt andet skulle afprøve, hvordan man kan udvikle et GIS baseret samskabelsesplatform, som kan sikre både en mere transparent og demokratisk proces, men også en proces hvor borgernes unikke lokale viden kunne komme i spil.