555-555-5555

Webapplikation giver sagsbehandlere større fleksibilitet hos Energistyrelsen

Ideen opstod egentlig for at gøre sagsbehandlerne selvhjulpne, mens Jørgen skulle på barsel. Sagsbehandlerne havde brug for fortsat at kunne orientere sig i nogle kort, selvom Jørgen var væk og derfor opsatte han en webapplikation, hvor de selv kunne gå ind og hente informationer. Selvom ideen opstod som et midlertidigt behov, er det siden blevet et fast værktøj for sagsbehandlerne. 

Af Mette B. D. Thygesen, GIS i Aktion forår 2020

Jørgen Lundegaard Olsen er GIS-specialist og er, udover en flittig studentermedhjælper, den eneste deciderede GIS-medarbejder hos Energistyrelsen. Jørgen fortæller, at når kollegaer før i tiden skulle bruge et bestemt kortudsnit, kom de forbi hans skrivebord og bad om hjælp. Typisk bad han dem sætte sig ned, og så sad de sammen og opsatte det kort, som der var behov for. Når kollegaen var tilfreds, fik han tilsendt kortet i form af et billede eller en pdf. Kortene lavede Jørgen typisk i desktopprogrammet ArcMap, som kun han kunne bruge. 
Opsatte en applikation til sagsbehandlerne
”Det fungerede fint de første år. Men efterhånden begyndte forskellige kort at hobe sig op med forskellige datasæt og i forskellige versioner, så det blev svært for folk at finde rundt i. Én ting er, at jeg kan huske det, fordi jeg sidder med det hele tiden. Men, hvis man, som mine sagsbehandler-kollegaer, kun bruger kortene et par gange om året, så er det ikke til at huske, hvilken version, der er den rigtige fra gang til gang,” siger Jørgen. 
Da Jørgen skulle på barsel, havde han brug for at lave et kort, som sagsbehandlerne selv kunne bruge, imens han var væk. Løsningen var oplagt: ”Den nemme løsning var at lave en applikation i form af at interaktivt webbaseret kort, som sagsbehandlerne fik adgang til. I kortet skulle der ligge en række relevante datasæt og det gav også mening at lade nogle historiske versioner af data være tilgængelige. For eksempel bliver sejlruter opdateret en gang imellem, og idet at de gamle ruter fortsat ligger i kortet med en dato på, kan man se, hvordan ruterne har udviklet sig. Den slags data kan forklare sammenhængen, hvis man undrer sig over at et gammelt vindmølleområde ser ud, som det gør.”
Få enkle værktøjer 
Konkret lavede Jørgen en applikation på ArcGIS Online, eksperimenterede lidt med opsætningen og købte nogle viewer-licenser, der gav sagsbehandlerne adgang. I kortet kunne de se data såsom sejlruter, fredningsområder, militære øvelsesområder med mere: 
”Jeg valgte at lave en relativt enkelt løsning, hvor man som bruger har fem-seks forskellige værktøjer til rådighed. For det første kan man klikke kortlag til og fra, og på den måde vælge kun at se relevante datalag. Derudover er der nogle enkle måle-værktøjer til at måle afstande og arealer i kortet med, de kan aflæse koordinater og der er et tegneværktøj, så de kan tegne ovenpå kortet,” forklarer Jørgen og konstaterer: ”Det har sparet mig rigtig meget tid, og har givet sagsbehandlerne mere frihed. De kan selv vælge, hvad de vil se, og det er nemmere for dem at zoome, tegne og måle direkte i kortet. På mange måder har applikationen, på en enkel måde, givet mine kollegaer adgang til viden og værktøjer, som de tidligere kun havde adgang til igennem mig," siger Jørgen.
Enkelheden gør app’en brugervenlig
Jørgen fortæller, at det var lidt forskelligt, hvordan brugerne gik til det nye værktøj. Nogen oplevede det intuitivt, og andre var bekymrede for, om de kunne komme til at ødelægge noget. Men i dag er alle trygge ved løsningen og der er omkring 10 sagsbehandlere, som bruger den samme app i forskellige sammenhænge. I stedet for at have 20 forskellige kort, så har de kun et enkelt interaktivt kort, som de kan kigge i. 
De bruger blandt andet app’en, når de skal finde ud af, hvor langt der er fra kysten og ud til en ny vindmøllepark. De kan selv måle, hvis de skal vide, hvor stort et område, vi har til rådighed i Nordsøen, og nogle gange har de blot brug for at se, hvor noget ligger eller lave et kortudsnit til en rapport eller en pressemeddelelse. 
Bruger det meste af sin tid på analyser
Udover at hjælpe sagsbehandlerne en gang imellem, bruger Jørgen det meste af sin tid på at lave analyser, supportere resten af huset og forsøge at have styr på lovgivningen i forhold til geografiske data: 
”Jeg bruger størstedelen af min tid på at lave analyser, fremskrivninger og statistikker på energiområdet. Analyserne indgår typisk i det meget omfattende materiale, som styrelsen laver for blandt andet at understøtte den politiske proces. Analyserne kan handle om, hvor stort potentialet er for solceller i Danmark, hvor mange vindmøller, der er plads til på land og på havet. Det handler om at sætte rammerne for de fremskrivninger, vi kan lave for fremtiden. På den måde kan vi regne på, hvilke muligheder vi har, for at blive et CO2 neutralt-samfund og hvor stor en del af kagen, der kan varetages af forskellige energiteknologier,” siger Jørgen. 
Vedvarende energi har ofte et geografisk aspekt, fordi det fylder mere end traditionelle energikilder. Derfor er den geografiske tilgang, som man har med GIS, en nødvendig del af analyserne, der typisk kigger 10-20-30 år ind i fremtiden.
Jørgens andre applikationer
”I Danmark er vi langt fremme med havvind og derfor lavede jeg på et tidspunkt en havvinds-app til nogle af konsulenterne, som de kan tage med ud i verden og bruge til at vise, hvordan vi gør i Danmark,” siger Jørgen og fortsætter: ”I en anden forbindelse samarbejdede jeg med nogle kollegaer om at lave analyser, hvor vi havde brug for, at de selv kunne gå ind og se, hvor tal og data kom fra. Derfor lavede jeg en landvinds-app. Det interaktive kort gjorde det meget nemmere, fordi de selv fik mulighed for at zoome og bevæge sig rundt i kortet på en helt anden måde, end hvis jeg havde lavet en statisk pdf.” Landvinds-app’en bruger Jørgen stadig selv, hvis han skal vise noget i et oplæg.
På nuværende tidspunkt har Jørgen ikke planer om flere kommende applikationer, men det er nemt at lave, hvis behovet opstår igen. Sagsbehandlerne klarer i det store hele sig selv og i dag laver Jørgen primært kort, når kollegaer skal bruge noget specifikt til præsentationer og lignende. ”Selvom min barsel var anledningen til at jeg lavede løsningen, er det endt med at være et blivende værktøj, som har skabt stor frihed og fleksibilitet for både mig selv og sagsbehandlerne.” konkluderer Jørgen.  

Jørgen Lundegaard Olsen

Uddannet kandidat og Ph.d. i Geografi
GIS-specialist hos Energistyrelsen siden 2015

Læs mere om kommende havvindmølleparker i Danmark på Energistyrelsens hjemmeside.

Mere information?

Ring på +45 39 96 59 00, eller skriv et par linjer. 
Vi kontakter dig hurtigst muligt.

Kontakt mig

De oplysninger du afgiver, håndteres i henhold til vores persondatapolitik. Ved at klikke her, accepterer du dem.

Share by: