555-555-5555

Blue Power Partners vinder Bæredygtighedsprisen

Geoinfo’s Bæredygtighedspris går til Blue Power Partners. De vinder prisen for deres brug af ArcGIS i udviklingen af vedvarende energiprojekter.

Af Laura Maja Stenbæk Fløytrup, Geoinfo A/S

Januar 2022


Geoinfo’s Bæredygtighedspris går til Blue Power Partners. De vinder prisen for deres brug af ArcGIS i udviklingen af vedvarende energiprojekter. 

Ifølge FN’s verdensmål 7: Bæredygtig Energi og mål 9: Industri, Innovation og Infrastruktur, skal alle lande i 2030 have omstillet deres ressourceforbrug til at være mere effektivt og mindre forurenende, samtidig med at vedvarende energi skal øges i det globale energimix. Vedvarende energi er således en vigtig kilde i den grønne omstilling af energi verden over, og ArcGIS er et brugbart værktøj til at analysere muligheder for at implementere og udbrede grønne energikilder. Det bidrager Blue Power Partners til ved at benytte ArcGIS til at identificere de mest optimale steder at etablere og effektivisere vedvarende energikilder, som for eksempel vindmølleparker og solcelleanlæg.

Om Blue Power Partners


Blue Power Partners er en global konsulentvirksomhed med hovedsæde i Aalborg. De rådgiver deres kunder i vedvarende energiprojekter, som fx vind- og solenergi. Rådgivningen strækker sig fra udvikling af energisystemer til konstruktion og i sidste ende performanceoptimering. Projekterne udvikles, baseret på innovative løsninger som supporteres af ingeniører og dataspecialister. 

Med dette innovative arbejde har Blue Power Partners vundet Geoinfo's Bæredygtighedspris på Dansk Esri Konference i oktober 2021. Prisen gives til en virksomhed, organisation eller enkeltperson, der bruger Esri’s ArcGIS med det formål at gøre verden til et bedre sted ved at fremme én eller flere af FN’s verdensmål. 

Stabilt GIS-software, med adgang til gode analyseværktøjer og valide data 

Blue Power Partners har et ønske om at levere verdens bedste service, når det kommer til udvikling af vedvarende energiprojekter. Til det formål er et stabilt GIS-software, med adgang til gode analyseværktøjer og valide data essentielt. Blue Power Partners har tidligere oplevet, at satellitfotos ikke var opdaterede, hvilket resulterede i at den foreslåede placering af en vindmøllepark overlappede en nyligt bygget lufthavn.


Derfor rettede man opmærksomheden mod ArcGIS, som opfyldte alle kravene til et godt GIS-software. Som Henrik Christensen, IT Business Analyst hos Blue Power Partners fortæller: ”Vi vil gerne kunne levere løsninger i højeste kvalitet på den korteste tid og til det har ArcGIS været en nødvendighed, for at kunne leve op til de krav vi selv sætter”. 

Vi vil gerne kunne levere løsninger i højeste kvalitet på den korteste tid og til det har ArcGIS været en nødvendighed, for at kunne leve op til de krav vi selv sætter”. 


Henrik Christensen, IT Business Analyst hos Blue Power Partners.

Deling af ArcGIS-data og analyser på tværs af afdelinger og lande

Et andet ønske, som Blue Power Partners har haft, er nemmere at kunne dele data på tværs af afdelinger og landegrænser, og det har de opnået med ArcGIS. De bruger ArcGIS Pro til at lave location screening, analyser af vejrforhold, geografiske områder og af projekt-performance. For eksempel ved at opsætte en ModelBuilder, som kan automatisere deres analyser, med data fra forskellige landes myndigheder og fra private aktører. Ofte bruges værktøjer som ’Weighted Overlay’ i modellen, blandt andet til at se hvordan opsætningen af en vindmølle kan påvirke grundejere, baseret på en række faktorer. Som Junior Analyst Lasse Hvid Jensen forklarer:

”GIS er et ekstremt godt værktøj til at lægge forskellige lag sammen og udregne hvordan de enkelte grundejere bliver påvirket.”

For os har det handlet om at skulle gøre det bedre. Antallet af licenser har været stødt voksende og ArcGIS er blevet mere udbredt og anvendt. Fra starten havde vi kun en enkelt GIS-specialist. Nu sidder de fire på fuldtid. Så det er et voksende område, som kommer til at spille en rolle i forhold til udvikling af projekter”.


Henrik Christensen, IT Business Analyst hos Blue Power Partners.

”Vi forsøger så vidt muligt at automatisere via ModelBuilder. Det er brugervenligt, når man skal give det videre til andre - og så kan man opsætte specifikke parametre, som andre nemt kan køre igennem med forskellig data", fortsætter Henrik Christensen.


Resultaterne deles derefter bredt i organisationen via ArcGIS Online, hvor det indgår i vejledningen af deres kunder. Det har forbedret kommunikationen og optimeret processerne i virksomheden væsentligt: "For os har det handlet om at skulle gøre det bedre. Antallet af licenser har været stødt voksende og ArcGIS er blevet mere udbredt og anvendt. Fra starten havde vi kun en enkelt GIS-specialist. Nu sidder der fire på fuldtid. Så det er et voksende område, som kommer til at spille en rolle i forhold til udvikling af projekter”, siger Henrik Christensen.

Udbredelse af ArcGIS og nye services til kunderne

Brugen af ArcGIS har betydet, at Blue Power Partners har endnu flere muligheder fremadrettet. De har blandt andet planer om at lave et analyseværktøj til deres kunder, som skal gøre det nemmere for dem at screene lande for områder med optimale forhold til at påbegynde specifikke typer af projekter.


Med ArcGIS i organisationen har Blue Power Partners en vision om i endnu højere grad at kunne bidrage til omstilling af klimavenlige energikilder. 

Mere information?

Ring på +45 39 96 59 00, eller skriv et par linjer. Vi kontakter dig hurtigst muligt.

Kontakt mig

Share by: