555-555-5555

Først til mølle med GIS

GIS er gennem de senere år blevet et særdeles vigtigt værktøj i planlægningsarbejdet for mere bæredygtig energi. Men i stedet for selv at indhente data og sammensætte analysegrundlaget kan bl.a. konsulentvirksomheder og operatører i vindmølle- og solcelleindustrien automatisere og samle alt på én platform. Det optimerer processer, inkluderer alle mulige afstikkere i store, milliarddyre projekter og giver knivskarpe analyser og visualiseringer. 

Skrevet af:

Firas Al-Obaidi, Account Manager, Geoinfo, Gregers Nielsen, Senior Key Account Manager, Geoinfo og Laura Maja Stenbæk Fløytrup, GIS-konsulent, Geoinfo


April 2022


GIS er gennem de senere år blevet et særdeles vigtigt værktøj i planlægningsarbejdet for mere bæredygtig energi. Men i stedet for selv at indhente data og sammensætte analysegrundlaget kan bl.a. konsulentvirksomheder og operatører i vindmølle- og solcelleindustrien automatisere og samle alt på én platform. Det optimerer processer, inkluderer alle mulige afstikkere i store, milliarddyre projekter og giver knivskarpe analyser og visualiseringer.

Flere og flere operatører og konsulentvirksomheder i vindmøllebranchen udnytter bredden og dybden i GIS til at udvikle vedvarende energiprojekter. De gode analysemuligheder, de valide data og det strukturerede arbejdsflow er essentielt for et vellykket projekt, der overordnet set skal sikre operatører den bedst mulige placering af deres vindmølle- og solcelleparker.

 

Meget datadreven operation

Alverdens data er vigtige for at sikre en optimal placering af fx store vindmølleparker. Det er mest af alt en meget datadrevet operation. Vind og vejr er langt fra eneste parametre i den ligning. Det kræver mange forskellige data fra vidt forskellige kilder, så man får den optimale placering. Med nye GIS-værktøjer misser man ikke data, man ikke lige havde overvejet at inkludere i beregningerne fra start. GIS garanterer et helhedsbillede.


Udfordringen opstår, hvis man som virksomhed selv skal indhente alle data og analysere dem. Det er også vanskeligt manuelt at koble mange forskellige datalag sammen og udregne, hvor den bedste placering er fra et vind- og vejrperspektiv, i forhold til myndighedernes regulativer og miljøhensyn, samt i forhold til grundejerne, der bor tæt på vindmølle- og solcelleparkerne. Ved at samle alt på en platform undgår man konflikter i data, fejl og langsommelige processer.

 

End-to-end platform fra A til Z

Vi oplever stigende efterspørgsel på ydelser fra aktører i sektoren for vedvarende energi. Det er vores oplevelse, at flere ser fordelene ved at kunne samle data ét sted, analysere data og visualisere resultatet i en geografisk kontekst, herunder i 3D.


En struktureret dataopsætning i platformen sikrer, at man altid arbejder på data, der er fuldstændige og opdaterede. Det er nøglen til at effektivisere og højne kvaliteten – ikke mindst på tværs af lande og med eksterne partnere. Datagrundlaget struktureres, så arbejdsprocessen bliver ekstremt smidig. Alle projektdata kan samles og indgå i projektgennemførelsen fra A til Z, hvilket kan være med til at understøtte afstikkere i projektet, der tidligere kunne være svære at dataunderstøtte, når de dukkede uventet op.

Med integrerede ready-to-use-værktøjer understøtter platformen ikke alene lokationsbaserede data som vind-, vejr- og terrænforhold, men også regler i forhold til beboelse, områdescreening, synlighed i landskabet og dialog med lodsejere. Samarbejdet kan fx automatiseres på tværs af lande og med data fra forskellige landes myndigheder og private aktører. Det sikrer en samlet og meget nøjagtig projektperformance.

Anvend altid levende data

Det afgørende for GIS-projekter er levende data fra en levende klode. Med Living Atlas of the World, som er verdens største samling af geografisk information fra hele verden, får man adgang til kort, apps og datalag, som man frit kan bruge. Living Atlas indeholder bl.a. satellitbilleder, som er valide og med dato for sidste opdatering. Living Atlas opdateres løbende af Esri.


De data, man anvender i planlægnings- og analysefasen, skal være korrekte og så realtidsnære som overhovedet muligt. For kun derved får man dybdegående analyser, som kan bruges til noget. Planlægning af vindmølle- og solcelleparker er forholdsvis store opgaver til flere milliarder kroner. Fordi alle data er samlet et sted, kan man i princippet udarbejde en screeningsrapport på få minutter.

 

Visualisering og digital tvilling styrker forståelsen

Næste skridt er at visualisere analysen. Det betyder meget for konsulenthusene, at de kan præsentere en 3D-visualisering af vindmølleparken i stedet for at levere en flad pdf-fil til kunderne. 3D-visualisering giver et realistisk billede af, hvordan det kommer til at se ud. Anvender man desuden en digital tvilling, får man en levende, digital model af ’as is’ og ’to be’, herunder også et overblik over alle de elementer i de fysiske omgivelser, der påvirker vindmøllerne, uanset om de placeres på land eller i vand.


Visualiseringsmulighederne er også en stor hjælp i forhold til at kunne vise grundejerne i nærheden af den foreslåede lokation, hvordan det vil se ud.


Med nye vindmøller på 2-300 meters højde og solcelleparker, der strækker sig over 5-600 ha, bliver det en større og større udfordring at finde de rette placeringer i landskabet til disse.


Alle ønsker grøn energi, men vil bare ikke bo med udsigt eller støj fra møllerne. Derfor er det en stor hjælp, at man som operatør kan give lodsejere et meget nøjagtigt visuelt billede af, samt en pålidelig dokumentation for, hvordan vindmøllerne påvirker både miljø og landskab.

ArcGIS - VERDENS FØRENDE GIS-SOFTWARE

ArcGIS til vedvarende energi

Med ArcGIS får du en samling af produkter og løsninger hjælper med at kickstarte dine bæredygtige energiprojekter med forbedret dataorganisering, analyse og deling af information.

Læs mere

Mere information?

Ring på +45 39 96 59 00, eller skriv et par linjer. Vi kontakter dig hurtigst muligt.

Kontakt mig

Share by: