555-555-5555

Museum bruger GIS til at skabe overblik over udgravningssteder

Museum Sydøstdanmark har implementeret en nem tilgængelig GIS-løsning i ArcGIS Online, der gør det muligt at registrere og dele arkæologiske fund, der skal bevares og udgraves.

December 2023


Museum Sydøstdanmark er et kulturhistorisk museum, der fortrinsvist beskæftiger sig med at formidle områdets rige kulturhistorie til offentligheden via udstillinger og foredrag.


Derudover har Slots- og Kulturstyrelsen tildelt museet forvaltningsansvar. Det betyder, at museet har det arkæologiske ansvar for et givent område


Skal der bygges eller anlægges noget i det område, skal Museum Sydøstdanmark undersøge, om der er historiske fund på det specifikke sted og afgøre, om der et behov for at undersøge eller udgrave området.


Læs mere om forvaltningsansvar i Museumsloven

Om Museum Sydøstdanmark

Museum Sydøstdanmark dækker over en fusion af museer og udstillingssteder under Køge, Næstved og Vordingborg kommuner. Museum Sydøstdanmark er et statsanerkendt kulturhistorisk museum med ansvar for kulturhistorien fra ældste til nyere tid i Næstved, Køge, Solrød og Vordingborg kommuner. Museet har tillige arkæologisk ansvar i 7 kommuner; Solrød, Greve, Køge, Næstved, Vordingborg, Faxe og Stevns. 


Museet omfattede i 2022 otte besøgssteder:

Køge Museum, Køge, Vikingeborgen Borgring, Lellinge, Holmegaard Værk, Fensmark, Helligåndshuset, Næstved, Køng Museum, Køng, Danmarks Borgcenter, Vordingborg, Møns Museum, Stege, Museumsgården, Keldbylille.

Mere om Museum Sydøstdanmark

Hvordan kommer GIS og Geoinfo ind i billedet?

Med omkring 5.000 indkomne sager årligt, var behovet for en effektiv løsning til registrering afgørende for Museum Sydøstdanmark. Nu registreres og behandles alle sager i ét integreret GIS-system, nemlig ArcGIS Online, hvilket har optimeret sagsbehandlingen.


ArcGIS Online gør det muligt for museet at visualisere registreringer af udgravninger og andre arkæologiske lokaliteter i forskellige lag, såsom Fund og Fortidsminder, som er den statslige GIS-baseret database for registrerede arkæologiske lokaliteter. Det giver et bedre overblik og letter samarbejdet omkring beskyttelsen af vores kulturarv.

I 2022 blev der registreret 200 arkæologiske lokaliteter. For at håndtere dette, behøvede man et overskueligt system til geografisk registrering af alle data, inklusiv håndtering af dokumenter som pdf'er, billeder, kommentarer mv., samt effektiv deling mellem brugerne.


Museumsinspektør og arkæolog Kasper Wurr Stjernqvist forklarer: "Vores arbejde med arkæologiske forvaltninger er dybt forankret i GIS. Vi håndterer områder ved enten at "frigive" eller "låse" dem, hvilket i praksis betyder at vi clearer området for arkæologiske fund."


Kasper tilføjer: "Vi søgte en økonomisk overkommelig, fælles og uafhængig GIS-platform, hvor flere brugere kunne arbejde simultant og ArcGIS Online matchede mange af vores kriterier."

Vi søgte en økonomisk overkommelig, fælles og uafhængig GIS-platform, hvor flere brugere kunne arbejde simultant. ArcGIS Online matchede mange af vores kriterier.


Kasper Wurr Stjernqvist - Museumsinspektør og arkæolog.

Et interaktivt kort var løsningen 

Løsningen blev et online kort i ArcGIS Online, hvor alle data og dokumenter registreres direkte. Systemet er mobilvenligt, så registreringer kan foretages direkte på udgravningsstederne ved hjælp af mobile enheder. Da det er en løsning i skyen, er det muligt for flere brugere at arbejde simultant, og datadeling mellem brugere er både enkelt og problemfrit. 


Se et udsnit af det interaktive kort, hvor man kan se registreringerne. 


Kasper er yderst tilfreds med løsningen og fremhæver en række fordele ved den:

Ofte skal han og hans kolleger dele kortdata med samarbejdspartnere, og til dette formål fungerer løsningen fremragende, idet deling er enkelt og ligetil. Desuden understreger han, at systemet er intuitivt og brugervenligt, selv for dem uden dybere IT-ekspertise.


Endelig fremhæver Kasper de mobile funktioner. Som han siger: "Man kan have det med overalt, og det virker bare altid." Adspurgt om løsningen har levet op til Museet forventninger, lyder der et klart ”absolut ja” .

Fremtidige GIS-løsninger for Museum Sydøstdanmark

Hvilke nye GIS-løsninger fremtiden vil bringe, afhænger i høj grad af interne ressourcer. Kasper ser potentiale i adskillige GIS-løsninger, der kan styrke museumsdriften og formidlingen af dets aktiviteter.


Man overvejer at tage ArcGIS Field Maps-appen i brug, for at indsamle præcise data under feltarbejde.


I øjeblikket anvender man også Geoinfo-appen, Find Ejeren til at indhente kontaktdata til ejere af områder, som man undersøger.

Om ArcGIS Online

ArcGIS Online er et cloudbaseret GIS-software, hvor du kan oprette og dele interaktive kort online. Du kan udstille og analysere data på en intuitiv måde, som nemt og hurtigt kan deles med andre på mobil eller tablet.

Mere om ArcGIS Online

Derudover så overvejer Kasper at bruge ArcGIS StoryMaps som formidlingsværktøj af museernes udgravninger og udstillinger.


Vi glæder os til at se mange fremtidige ArcGIS-projekter med Museum Sydøstdanmark. 

Mere information?

Ring på +45 39 96 59 00, eller skriv et par linjer. Vi kontakter dig hurtigst muligt.

Kontakt mig

De oplysninger du afgiver, håndteres i henhold til vores persondatapolitik. Ved at klikke her, accepterer du dem.

Share by: