555-555-5555

SmartGIS: Nutid eller fremtid

I Geoinfo er vi optagede af SmartGIS. Vi snakker meget om det, diskuterer det og ser det for os. Men hvad er det egentlig, når vi skal konkretisere og forklare det? Jan Juul Jensen, salgschef i Geoinfo, svarer her på, hvad det der SmartGIS egentlig går ud på, hvad vi skal bruge det til og er det her allerede?

Af Jan Juul Jensen, artikel fra GIS i Aktion forår 2017

Hvad er SmartGIS?
Tænk over de store temaer, som er dominerende i både den offentlige og private sektor i øjeblikket. Vi taler om digital transformation, om Internet of Things, om BIG data analytics, om Virtual Reality, om sikre samfund og om Smart City. 
SmartGIS er en GIS platform, som kan understøtte alle disse områder, på en sammenhængende og effektiv måde. En GIS platform, som udnytter den teknologiske udvikling inden for web, mobile og cloud til at løse opgaverne endnu smartere.
Når vi kalder ArcGIS for smart, er det fordi platformen gør os i stand til at integrere stort set alt. Den kan forbinde folk, processer og ting og alle de data, der er knyttet hertil. Flere og flere ting får indbygget sensorer og intelligens og vi lever i Internet-of-Things-tidsalderen. Der genereres hele tiden enorme mængder af data, hvoraf langt de fleste har lokation som en del af informationsgrundlaget. Enten i form af fast placering, for eksempel af en sensor, der måler luftforurening, eller i form af ting der trackes, mens de bevæger sig rundt. Med SmartGIS evner vi at opsamle al den information, analysere og visualisere den, så vi kan træffe smarte beslutninger – datadrevne beslutninger - om hvordan vi skal tage aktion. 
”Men hvad er så ikke SmartGIS” kan man spørge? Der findes en lang række løsninger, som kan vise prikker på et kort og som kan bruges til begrænsede geografiske analyser. Men de er målrettet specifikke anvendelser og understøtter derfor ikke bredt og på tværs af en organisations forretningsområder. De er siloløsninger og ikke Enterprise-systemer. Det gør det svært, at udvikle forretningen baseret på det enorme potentiale, der er i at gøre lokationsinformation til en vigtig faktor i organisationens forretningsgrundlag.
Hvad skal vi bruge SmartGIS til?
SmartGIS har stor betydning for både de GIS professionelle og for slutbrugerne.
For GIS professionelle giver SmartGIS mulighed for, at de på kort tid kan tilgængeliggøre nye løsninger. En ny web eller mobilløsning er ikke længere en besværlig og langstrakt opgave for specialister. Gennem anvendelse af templates kan GIS-fagfolk, uden programmering, alene ved konfigurering af templates levere innovative opgave-orienterede applikationer. SmartGIS gør det også muligt, at stille data og værktøjer til rådighed for en bred skare af brugere, internt i organisationen, for samarbejdspartnere eller den brede offentlighed. 
Det ændrer den rolle, som de GIS professionelle har. Fra tidligere at have rollen som dem, der analyserede og visualisere geografisk information, er deres rolle nu i langt højere grad, at tilvejebringe det grundlag der skal til, så interessenterne selv kan foretage analyserne og selv kan lave kort. 
For borgerne, brugerne og så videre er SmartGIS en måde at demokratisere geografisk information på. SmartGIS er en platform, der forbinder folk og understøtter samarbejde og innovation. Et godt eksempel er etableringen af Los Angeles City GeoHub, der integrerer data fra mange forskellige forvaltningsenheder, og stiller applikationer til rådighed, hvormed borgerne kan skabe større indsigt, og dermed medvirke til at forbedre byen.
SmartGIS bygger på et Web GIS mønster, der udnytter internettets muligheder. Det betyder, at virksomheder kan understøtte deres digitale transformation med lokations-baserede teknologier. Med SmartGIS kan virksomheder skabe sammenhængende arbejdsgange, fra allokering af ressourcer til opgaver i felten over dataindsamling med mobile enheder, data kvalitetskontrol og lagring, til publicering, analyse og visualisering i web applikationer. 
Hvad vil Geoinfo og Esri med SmartGIS og hvad er relationen til SmartCities?
Grundlæggende har både Geoinfo og Esri en målsætning om at skabe en mere bæredygtig fremtid. Måden vi bidrager til dette på, er ved at levere teknologi og løsninger, som skaber den fornødne indsigt til at træffe smarte beslutninger. 
Smart Cities er karakteriseret ved en række forskellige forhold, som handler om både sikkerhed, bæredygtighed, borgerinddragelse og meget mere. En af måderne at gøre en by smart på er, ved at udnytte mulighederne i Internet of Things, Big Data, borgerinvolvering med mere i beslutningsprocesserne. Man kan muligvis godt gøre byer smartere uden brug af GIS, men min påstand er, at man kan ikke gøre det lige så effektivt og engagerende som med SmartGIS. 
Er der noget bekymrende ved al denne sammenhæng, computere og intelligente det ene og andet?
Der er selvfølgelig altid udfordringer ved digitalisering. Nogle er utrygge ved risikoen for at blive overvåget, efterhånden som der kommer flere og flere sensorer. Tænk bare over, hvor mange applikationer på ens smartphone, der ønsker at gøre brug af lokationstjenesten. Der er også bekymring for, om en større og større digital afhængighed i samfundet, gør samfundet mere sårbart overfor eksempelvis cyberterror. Men modsat er SmartGIS medvirkende til netop at skabe større sikkerhed idet at for eksempel Forsvaret og Beredskabet er store brugere af GIS og geodata.
Hvor er vi mennesker henne i alt dette smartgis?
Som eksemplet med Los Angeles GeoHub viser, medvirker SmartGIS til at forbinde mennesker med hinanden, og bidrager til at give større indsigt. Det kan også hjælpe med at gøre vores hverdag lettere. For eksempel kan realtidsopsamling og analyse af trafiktæthed betyde, at man løbende kan få opdateret information om den mest optimale rute her og nu. Realtidsinformation og prognoser om luftforurening kan på samme måde minimere risikoen for at vi udsætter os for sundhedsskadelige stoffer, blandt andet igennem advarsler baseret på ens egen lokation. 
Generelt kan man sige, at de nye teknologier, herunder SmartGIS, først og fremmest udvikles for at løse de problemer, som udviklingen i befolkningstal og vores ændrede levevilkår for eksempel flere indbyggere i byerne, øget trafik, ændrede kostvaner med mere forårsager.  
Er SmartGIS et fremtidsfænomen eller findes SmartGIS allerede?
Vi har set en utrolig udvikling i ArcGIS platformen i de seneste år. Mulighederne i internettet bliver mere og mere tydelige. Vi taler om et Web GIS mønster, hvor alle dele af ArcGIS platformen kobles sammen via internet services. Der drages mere og mere nytte af cloud teknologien, både til at udbyde Software-as-a-Service i form af ArcGIS Online og informationsindhold som for eksempel baggrundskort, og cloud teknologier anvendes til at hoste egen infrastruktur i Skyen. Vi ser også, hvordan Big Data analyse og håndtering af realtidsinformation er blevet en integreret del og ArcGIS nu også udgør en delings- og samarbejdsplatform.
Så til spørgsmålet ”findes SmartGIS allerede?” er svaret klart et JA – ArcGIS er et smart GIS! 

Jan Juul Jensen

Senior Key Account Manager og partneransvarlig i Geoinfo 
Optaget af SmartGIS og hvordan vi som samfund kan udnytte teknologien til at blive bedre, smartere, sikrere og mere sammenhængende. 

Mere information?

Ring på +45 39 96 59 00, eller skriv et par linjer. 
Vi kontakter dig hurtigst muligt.

Kontakt mig

De oplysninger du afgiver, håndteres i henhold til vores persondatapolitik. Ved at klikke her, accepterer du dem.

Share by: