555-555-5555
sep. 22, 2022

EU’s havvindprojekt kræver lige dele politisk fremsynethed og intelligent datadeling på tværs af landene

Debatindlæg af Mads Schondel-Andersen, administrerende direktør, Geoinfo

September 2022


Hurra! Danmark, Tyskland, Belgien og Holland går sammen om at bygge 150 gigawatt havvind. EU skal være CO2-neutralt i 2050, og vi bliver stadigt mere selvforsynende på energifronten. Det er en giga god nyhed.

 

I 2050 skal EU kunne levere ti gange så meget vindenergi som i dag, og der skal produceres og opsættes ca. 10.000 store havvindmøller i Nordsøen. Det kræver selvsagt et enormt planlægningsarbejde at realisere projektet - til rette tid og rette budget. Hvordan lykkes vi med det? Heldigvis kan intelligente softwareløsninger klare den mest komplekse og tidskrævende del af projektet. Resten beror på fremsynede politiske beslutninger.

 

Data fra alle lande på én platform

Data er grundstenen i det enorme analysearbejde, der går forud for projektplanlægningen. Dem kan man i dag få automatisk adgang til og med analyseværktøjer finde frem til, hvor de 10.000 havvindmøller mest optimalt kan placeres. En masse faktorer, herunder havdybdeforhold, vindforhold og de enkelte landes regler for natur- og fiskeribeskyttelse, skal gå op i en højere enhed. Med alle data fra alle lande på én platform opnår man effektiv datadeling, skarpe analyser og visualiseringer og får på den måde automatisk inkluderet alle mulige og umulige afstikkere, der kan være i disse store, milliarddyre energiprojekter.

 

Ilden under EU’s klimakedel er tændt som et resultat af en ulykkelig krig på europæisk jord og usikkerheden om Ruslands gasforsyning til Europa. Og vi er desværre allerede på bagkant. Fra politisk hold skal der etableres en velfungerende infrastruktur, der kan håndtere transmission af strøm ud i alle afkroge af Europa og erstatte kul, olie og gas.

 

Politisk opråb: Dygtige folk er en mangelvare

Derudover får vi brug for endnu flere af de kompetencer, som vi alle i forvejen kæmper om. 1 gigawatt havvind skaber tusindvis af arbejdspladser, og Danmark forventes at stå for en tredjedel af de planlagte 150 gigawatt. Dygtige og veluddannede mennesker er en mangelvare, og vi får brug for at have fagligt stærke uddannelser, som kan uddanne de kompetencer vi har behov for. Vi skal også blive bedre til at give dygtige profiler fra udlandet et incitament til at arbejde og bosætte sig i Danmark. Vi får brug for alle, som har kompetencer på området. Data er som bekendt ikke klogere end dem, som arbejder med dem. Derfor er det fuldstændig afgørende at involvere kloge hoveder til at tage kloge datadrevne beslutninger.

 

EU’s enorme havvindprojekt gør mig stolt. Og glad på de næste generationers vegne. Men lad os ikke vente på endnu en global katastrofe, førend vi rykker på vigtige dagsordener som denne: Vi skal handle på forkant, både når det handler om investering i grøn energi og sikring af kompetent og kvalificeret arbejdskraft. Det klæder os med stor, politisk handlingskraft – også når vi ikke skal bekymre os om Putin og pandemier.

 

ArcGIS er en end-to-end-GIS-platform til vedvarende, ren og smart energi


Med ArcGIS får du et vigtigt GIS-analyse- og planlægningsværktøj til effektiv udvikling af vedvarende energi. ArcGIS kan anvendes hele vejen lige fra projektering og ansøgning til ibrugtagning og drift. Du kan samle alt på én platform og optimere processer, lave knivskarpe analyser og visualiseringer der nemt kan deles med partnere, myndigheder og andre interessenter.


Læs mere om ArcGIS her.

Af Susanne Thomsen 17 Apr, 2024
ArcGIS Data Pipelines tilbyder en dynamisk løsning for dataintegration og -transformation, som understøtter et bredt udvalg af dataformater/kilder og gør det lettere at arbejde med geospatiale data.
Af Susanne Thomsen 16 Apr, 2024
ArcGIS Dashboards gør komplekse datasæt tilgængelige og forståelige gennem intuitive visualiseringer
Af Susanne Thomsen 14 Mar, 2024
Februar 2024 byder på nye opdateringer til ArcGIS Online, der forbedrer brugernes evne til at skabe, analysere og dele geospatiale data. Denne opdatering introducerer værktøjer og funktioner, der gør GIS mere tilgængeligt og kraftfuldt.
Af Susanne Thomsen 12 Mar, 2024
Vil du omdanne dine data til flotte kort direkte i Microsoft Excel, så kan du gøre det med ’ArcGIS for Excel’. Det brugervenlige plugin, som integreres problemfrit i Excel, kræver ingen avancerede tekniske færdigheder inden for geografisk informationssystem (GIS) eller lokale installationer. På blot få minutter kan du begynde at skabe kort, der gør dine dataanalyser og præsentationer mere engagerende og informative.
Udforsk interaktive kort på maps.com
24 Jan, 2024
Udforsk interaktive kort på Esris website maps.com, som udstiller flotte og informative kort.
19 Dec, 2023
Varsling og information om det kommende års listeprisreguleringer
Henvendelser vedrørende licensadministration
13 Dec, 2023
Henvendelser vedrørende licensadministration
12 Dec, 2023
Portal for ArcGIS Enterprise Sites Security Patch indeholder en fejl
Af Susanne Thomsen 30 Aug, 2023
Kurset sigter på at give dig bedre GIS-færdigheder og lære, hvordan du kan bruge dem til at skabe indsigter, der fører til positive forandringer i verden. Du vil blive undervist i GIS-softwaret ArcGIS og vil arbejde med konkrete problemstillinger.
Af Susanne Thomsen 22 Aug, 2023
For at sikre den bedst mulige oplevelse med ArcGIS Online vil Esri begynde at håndhæve deres kreditpolitik fra den 12. oktober.
Flere nyheder
Share by: