555-555-5555

DEK24

Dansk Esri Konference 2024

15. - 16. MAJ - ODENSE

Dage
Timer
Minutter
Sekunder

Start på Dansk Esri Konference 2024 

Alle indlæg

Indlæggene opdateres løbende, så hold øje med siden her.

Kristian Birchvald-Jensen

Kristian Birchvald Christensen

Senior GIS-konsulent, Geoinfo

Simone Lorange-Jensen

Simone Lorange Jensen

GIS-konsulent, Geoinfo

Esri's desktop GIS-flagskib ArcGIS Pro er efterhånden nået til version 3.2.x og med de seneste releases er der kommet et væld af nye funktionaliteter og tools.


Tag med os på en rejse gennem ArcGIS Pro-landskabet og få de nyeste tips og tricks, der kan gøre din hverdag lettere.



Vi vil bl.a. komme ind på opdateringer til arbejdet med databaser, justering af interfacet, værktøjer til solenergiberegning og meget mere.  

Kristian Birchvald-Jensen

Kristian Birchvald Christensen

Senior GIS-konsulent, Geoinfo

Kom med på en rejse ind i den ofte oversete verden af Rasterdata.


I dette oplæg vil jeg præsentere en række  muligheder for at arbejde med Rasterdata i ArcGIS Pro.


Vi kommer omkring begreber som Raster functions (inkl. Chaining), Image Classification Techniques og det allestedsnærværende AI/Machine Learning. Og mon ikke der sniger sig en frisk nyhed eller to ind. 

Kirstine Rokholm Vittrup

Kirstine Rokholm Vittrup

Systemspecialist, Geoinfo

Torben Vidding-Willadsen

Torben Vidding Willadsen

Teamlead for Enterprise, Geoinfo

Nyt på ArcGIS Enterprise & Enterprise Road Ahead

ArcGIS Enterprise er helt central i ArcGIS-platformen hos de fleste af de danske organisationer, der anvender ArcGIS. Derfor er nyheder om udviklingen af ArcGIS Enterprise naturligvis også vigtige. Så kom og deltag, når Geoinfo præsenterer de vigtigste nyheder i de seneste versioner af ArcGIS Enterprise. Vi ser også fremad, på den funktionalitet som vi kan vente os i kommende versioner.

Mirek Groen

Mirek Groen

GIS-konsulent, Geoinfo

Er du klar til at implementere en ny datamodel?


Det er tid til at bygge for eksempel et netværksdatasæt, et forsyningsnetværk eller et lineært referencesystem. Men desværre viser det sig, at datakvaliteten på de data, der skal bruges, ikke er god nok.


Hvad nu? Heldigvis er der muligheder for dataforbedring ved brug af eksisterende, almindelige værktøjer. Dette oplæg viser eksempler på projekter, hvor datasæt er knyttet til hinanden, uden at kende nøglen på forhånd, gennem anvendelse af såkaldt datagymnastik.

Maria Bonderup Pedersen

Maria Bonderup Pedersen

GIS-konsulent, Geoinfo

Direkte fra Esri’s MOOC GIS for Climate Action kan man skabe et Heat Risk Map over et ønsket område. Det svarer til de områder vi i danmark omrtaler som varmeøer i de større byer.


At reducere virkningerne af klimaændringer kræver, at der skabes strategiske og lokaliserede tilpasningsplaner. Det første skridt til at udvikle en lokal tilpasningsplan for ekstrem varme, er at skabe et varmerisikoindeks (HRI). En HRI identificerer de områder i et samfund, der bør prioriteres i en tilpasningsplan. Dette kan være til beplantning af flere træer, grønne oaser eller tage i et urbant område som København og oplandskommunerne.



En HRI anvender jordoverfladetemperatur, trækronedækning og befolkningstæthed, som tilsammen kan producere en HRI i ArcGIS pro.

Naomi Crump

Naomi J. Crump

GIS-konsulent, Geoinfo

GeoAI is the application of artificial intelligence merged with geospatial data and techniques to enhance our understanding of the world and its processes. The capabilities for GeoAI within the ArcGIS platform have made conducting advanced analyses more accessible than ever, by reducing the need for large amounts of training data, computer resources, and extensive AI knowledge. This presentation will focus on the possibilities for automation and enhancement of workflows using deep learning packages and will conclude with a demo of ArcGIS Pro deep learning case studies within the Danish context.


Oplægget holdes på engelsk

Paulina Karkaustaite

Paulina Karkauskaite

Senior GIS-konsuelnt, Geoinfo

Denne præsentation vil fokusere på anvendelse af ArcGIS Workflow Manager til automatisering og styring af opgaver.


ArcGIS Workflow Manager er en udvidelse til ArcGIS Enterprise, ArcGIS Online og ArcGIS Pro, der muliggør strømlining og automatisering af arbejdsprocesser, allokering af ressourcer samt styring af opgaver.


På denne session vil vi introducere til Workflow Manager-funktioner, som kan udføre automatiserede processer ved hjælp af web-hooks, web-requests, geoprocesserings services og integration med Survey123.



Oplæggets tekniske demonstrationer vil tage udgangspunkt i beredskabsopgaver i forbindelse med forberedelse til og håndtering af ekstreme vejrforhold.

Kirstine Rokholm Vittrup

Kirstine Rokholm Vittrup

Systemspecialist, Geoinfo

Torben Vidding-Willadsen

Torben Vidding Willadsen

Teamlead for Enterprise, Geoinfo

Administration af ArcGIS Enterprise er mange ting. Emnet berører både organisering af indhold, brugerstyring samt sikring af stabil drift og god performance. Dertil kommer, at der de seneste år har været mere fokus på sikkerhed.


Vi kommer igennem de erfaringer, som Geoinfo har med administration af disse områder, og præsenterer værktøjer, som vi i den forbindelse har gode erfaringer med.

Peter Erbs Mallling

Peter Erbs-Maibing

GIS Specialist & Landinspektør COWI

COWI DocGenius til Grøn Gas Lolland Falster

Oplægget vil gennemgå de udfordringer og problemer som har været løst med Esri og smart databehandling i projektet.

 
COWI har bistået Energinet med at udarbejde Ekspropriationsmateriale forud for ekspropriation til en ny gasforbindelse til Lolland og Falster.


Projektet består af en 116 km lang forsyningsledning som Energinet og Evida anlægger sammen. I projektet har vi behandlet ca. 240 ejendomme. Baggrunden er at sukkerfabrikkerne skal overgå til en ny energiform. 


Ekspropriationsmateriale består af en række lovbestemte dokumenter og planer, som skal udarbejdes forud for ekspropriationsforretningerne. En arealfortegnelse er et dokument som på skematisk vis angiver hvilke arealer der eksproprieres fordelt på ejendomme og berørte jordstykker.


Dette har før været udført manuelt med indtastning af arealer og andre data. COWI har til dette formål udviklet en automatiseret komponet som trækker data direkte fra en GIS-model udviklet i Arcgis Pro. Tilføjelsen af den generiske komponent har haft en positiv indvirkning, da det har muliggjort hurtig integration af projektændringer i materialet og har forbedret arbejdsgangene forbundet med udarbejdelsen. 


Til at generere planer og kortbilag har vi benyttet Mapseries-funktionen som har fungeret virkelig godt. Der er produceret strækningsplaner, oversigtskort, kortbilag til ejendomme samt kortbilag iforbindelse med tilbagelevering af de eksproprierede arealer. 


For at støtte op om tilsynet af selve anlægsaktiviteterne har vi udviklet en Survey123-skabelon som er tilpasset 8 forskellige fagdiscipliner. Dette arbejde startede under Baltic Pipe-projektet og Energinet har siden brugt det på mange projekter.


Via en række fagtilpassede webkort kan de enkelte fagdiscipliner hurtigt danne sig et overblik over projektet og planlægge deres fagtilsyn i marken. 


Det har gennem projektet vist sig særdeles effektivt at have data hostet på en database som kunne understøtte forskellige funktioner. Der har ikke været tunge IT-udviklinger i projektet, da de fleste behov har været dækket til fulde af standardfunktioner i Esri. 

Kirstine Rokholm Vittrup

Paulina Karkauskaite

Senior GIS-konsulent, Geoinfo

Torben Vidding-Willadsen

Simone Lorange Jensen

GIS-konsulent, Geoinfo

Denne session er en introduktion til hvordan man kan indsamle, behandle og forstå data i realtid, for at træffe informerede beslutninger.


ArcGIS GeoEvent Server gør det muligt at oprette forbindelse til, og analysere næsten enhver form for datastrømme. Nogle eksempler på det er vejrdata, trafikdata eller data fra sensorer som registrerer informationer, såsom temperatur eller vandstigning.


De processerede realtidsdata kan sendes til webapplikationer eller data stores til visualisering og generering af automatisk besked, når specifikke databetingelser opfyldes.


På denne session vil vi introducere hvordan man integrerer GeoEvent Server med dashboards og feltdataindsamling til at udføre realtidsanalyser og identificere vigtige hændelser.

Ida Friis Byrrgesen

Ida Friis Byrgesen

Supportspecialist, Geoinfo

Bikki

Bikki Geisler

GIS-udvikler, Geoinfo

Når GIS og geodata er en stor del af hverdagen i en organisation, så bliver der formentlig spekuleret i, hvordan man på en let og smart måde kan dele, udstille og samarbejde om kort og data.


Data er en del af flere processer fra indsamling til analyse til læseren og skifter hænder mindst lige så ofte. Hvis man er en større organisation, som ofte samarbejder og deler viden og data på tværs af organisationer, afdelinger eller andre interessenter, kan det være fordelagtigt at se på organisations geospatiale infrastruktur.


Netop ArcGIS Hub har fokus på at lette arbejdsbyrden og strømline processerne, hvis man skal dele og udstille data både internt og eksternt og det er ovenikøbet intuitivt at betjene og enkelt at opsætte.

Sebastian Mariendal Kristensen

Sebastian Mariendal Kristensen

Senior systemspecialist, Geoinfo

Gør din ArcGIS Enterprise smart, og selvvedligeholdende, ved at bruge webhooks og NoteBook server.

Sebastian Mariendal Kristensen

Sebastian Mariendal Kristensen

Senior systemspecialist, Geoinfo

Sarah Sophies Lafair
e

Sarah Sophie Lafaire

Systemspecialist, Geoinfo

Esri har splittet ArcGIS enterprise til atomer, for at virke i Kubernetes.


Hvorfor er det smart? Hvad er Kubernetes? Hvordan ser den ud? Skal jeg skifte til ArcGIS Enterprise for Kubernetes?


Alt dette svarer vi på i denne session.

magnus Damsbo Lund

Magnus Damsbo Lund

Senior løsningskonsulent, Geoinfo

Per Andersen

Per Andersen

Senior løsningskonsulent, Geoinfo

Nyheder i ArcGIS Online og apps

ArcGIS Online er i konstant udvikling og der tilføjes hele tiden nye funktioner, værktøjer og forbedringer af brugeroplevelsen.


I dette oplæg kan du høre om de seneste trends og teknologifremstød der rør sig på ArcGIS Online og i de tilhørende apps på platformen.


Vi dykker ned i de nyeste funktionaliteter og muligheder på ArcGIS Online og giver værdifuld indsigt til at forstå og udnytte de mest relevante tendenser på platformen.

Rasmus Klog

Rasmus Klog

Systemspecialist, Geoinfo

Esri har valgt at udnytte fordelene ved avancerede databasesystemer som MS SQL Server, Oracle, PostgreSQL i deres ArcGIS Enterprise Geodatabaser.


Enterprise Geodatabaserne er således installeret på databasesystemerne, så der kan drages fordel af mange af de funktioner databasesystemerne stiller til rådighed. Det er samtidigt muligt at lave særlige tilpasninger i geodatabaserne, som understøtter forretningen og sparer GIS-folkene for manuelt arbejde.


I oplægget vil vi demonstrere, hvordan man laver databaseviews, der sammenstiller forskellige feature classes og tabeller, og viser data på nye måder. Med udgangspunkt i MS SQL Server kigger vi på eksempler på JOINS, WHERE clauses, CASE statements, og geometriske funktioner i databasen.


Når man laver databaseviews direkte i databasen, er der forskellige regler der skal overholdes og faldgruber der skal undgås. Dem kommer vi også ind på i oplægget.


En del af mulighederne ved databaseviews kan også bruges i Query Layers direkte i ArcGIS Pro, og det viser vi også.

Steen Hultin

Steen Hulthin Rasmussen

Data-domptør,

Statens Serum Institut

Campuskort - den sikre vej frem på Statens Serum Institut (SSI) 

Hvordan finder almindelige mennesker vej i et område med et sammensurium af gamle tilfældigt placerede bygningsnumre og sprit-nye adresser, der endnu ikke har fundet vej til brugernes bevidsthed? 
SSIs campus har flere offentlige styrelser og en stor privat virksomhed på det mere end 100.000 kvadratmeter store campusområdet. Mange gæster, håndværkere, transportfirmaer og selvfølgelig ansatte, besøger hver dag campus og har alle brug for at finde vej. Det er her campuskort giver hjælpende hånd understøttet af ArcGIS Online. 
Campuskort er et kort for alle besøgende på SSIs campus, der bygger bro mellem gamle bygningsbetegnelser og nye adresser på campus.
 
Denne præsentation er for alle uanset teknisk niveau. Når du går fra denne præsentation, vil du være i bedre humør og kunne lave et "find vej" kort med ArcGIS Online over lige præcis det område, som du længes efter at have et kort over.

Martin Lauenborg

Martin Lauenborg Larsen

Teamlead for Content & Design, Geoinfo

Bruger du stadig WebApp Builder, Map Viewer Classic eller måske Geocortex Essentials i dag? Så er denne session relevant for dig.


Kom og hør, hvilken betydning det har, at ArcGIS API 3.x for JavaScript går på pension den 1. juli 2024.


Vi vil gennemgå relevante datoer, berørte apps og give et overblik over, hvilke muligheder du har for at migrere til den nye generation af webapplikationer.

ChristiaHelring

Christian Greisik

Teamleder, Roskilde Festival

I orkanens øje - GIS som det "fælles sprog" 

Opbygningen af årets Roskilde Festival er en kompleks størrelse, med mange aktører og interessenter. Til at øge kompleksiteten har man et udbredt ønske om at skabe en dynamisk udvikling af områderne, der til tider udfordrer de mere rigide strukturer og modeller vi arbejder med inden for GIS.


For at favne nogle af disse udfordringer har festivalen de senere år arbejdet med et logistikkort og tilhørende –fora hvor interessenter for de enkelte områder mødes og får belyst og afklaret udfordringer.


I år er dette arbejde udvidet til at inkludere kobling af oplysninger fra festivalens bestillingssystem (bestillingsdatoer mm.) med GIS således, at vi på en nem og intuitiv måde kan vise bestilte enheder, hvor der er diskrepans mellem hvornår en enhed er bestilt til levering i et område og hvornår et område er tilgængeligt.


På den måde forsøges understøttet et fælles sprog på tværs af divisionerne og interessenterne i områderne samtidigt med, at man understøtter et ”just in time” princip i forhold til leje af enheder og dermed også en effektivisering i forhold til økonomien.


Oplægget kommer ind på hvordan vi konkret har grebet opgaven an, med arbejdet med en datamodel til at inkludere oplysninger fra primært festivalens bestillingssystem samt den logistikplan der udarbejdes løbende med datoer for hvornår de forskellige aktører er færdige i et konkret område og hvordan disse oplysninger via diverse kort-baserede løsninger leveres til slutbrugeren.


Jeg vil diskutere hvordan dette kunne udvides til, at lade GIS indgå som centralt element i et dialogskabende samtalerum ud fra tanken om, at geografien er det universelle sprog på tværs af organisationen.


Og endelig vil jeg stille spørgsmålet om, hvordan vi på den ene side kan imødekomme ønskerne om en dynamisk planlægning og ”fritegning” og på den anden side ønsket om og behovet for struktur og konsistens over tid.

Calin Arens

Calin Arens

Team Lead for Software Development, Geoinfo

Robert Van Gilst

Robert van Gilst

Senior GIS-udvikler, Geoinfo

Vores udviklerteam vil guide dig gennem din første webmapping-app og henvise dig til personlige, web- og træningsressourcer.

Robert Van Gilst

Robert van Gilst

Senior GIS-udvikler, Geoinfo

Bikki

Bikki Geisler

GIS-udvikler, Geoinfo

ArcGIS Experience Builder: Byg din første widget

En overflyvning til hvordan du bruger TypeScript og React til at bygge din første widget i ArcGIS Experience Builder. Vi viser dig også, hvordan du debugger din widget for at forbedre din debugging-oplevelse.

Bo Grevy

Bo Grevy

Senior GIS-udvikler, Geoinfo

Carsten Andersson

Carsten Andersson

Senior GIS-udvikler, Geoinfo

Vi introducerer hvordan man kan bruge Python i ArcGIS-verdenen. Vi forklarer forskellen mellem ArcPy og ArcGIS API for Python.


Desuden fortæller vi hvilke værktøjer man kan bruge, hvordan man laver både ArcGIS Pro Tools og Python Toolboxes, hvordan man opbygger koden og giver nogle tips and tricks undervejs.

Emma rasmussen

Emma Rasmussen

GIS-koordinator,

Metroselskabet og Hovedstadens Letbane

Survey123: Digitalisering af essentielle arbejdsgange i Metroselskabet og Hovedstadens Letbane 

På dette oplæg vil vi præsentere, hvordan vi ved anvendelse af Survey123 og tilknyttede webapplikationer har effektiviseret manuelle og håndholdte arbejdsgange i Metroselskabet og Hovedstadens Letbane.


I starten af 2024 satte vi en Survey123-løsning i drift, der skal bistå site-managers i de daglige feltinspektioner langs Hovedstadens Letbane under konstruktionsfasen. Tidligere uploadede hver medarbejder dagligt op mod 100 billeder fra et digitalkamera til et delt drev, hvorefter det var næsten umuligt at identificere relevante billeder igen.


Nu bliver billederne i realtid lagret i databasen og udstillet i et online dashboard, som nemt tillader brugerne at filtrere efter forskellige attributter for at søge de korrekte billeder frem og dele dem med deres kollegaer.


Dertil er vi i gang med et spændende Proof of Concept, hvor vi med Survey123 skal erstatte den nuværende håndholdte proces, hvor geotekniske boringer lokaliseres på udprintede kort, der medbringes i felten før anlægsfasen af nye metrolinjer.


Ved at planlægge boringer direkte i en webapplikation og anvende Survey123 i felten reducerer vi ressourceforbruget, øger proceseffektiviteten og understøtter samtidig intelligent journalisering og berigelse af data, frem for statiske informationer i Excel-ark.


I begge projekter optimerer GIS arbejdsgangen med blot få klik, mens de webbaserede løsninger samtidig skaber ideelle rammer for deling, analyse og berigelse af den indsamlede data.


Udover de tekniske aspekter af løsningerne vil vi også belyse de erfaringer, vi har taget med os fra at arbejde tæt sammen med og inkludere slutbrugerne fra start til slut i udviklingsfasen og hvilke fordele og ulemper det kan medføre.

Bo Grevy

Cæcilie Søgaard Laursen

GIS Specialist, Vejdirektoratet

Carsten Andersson

Janne Damgaard Kosior

Fagkoordinator, Vejdirektoratet

I Vejdirektoratets proces med modning og konsolidering af GIS-området er valget faldet på ArcGIS Enterprise som hele organisationens naturlige førstevalg, når der skal udvikles nye kortbaserede løsninger. Hvordan er Vejdirektoratet kommet frem til dette valg i en CAD-tung organisation?


Vi fortæller om baggrunden for valget og giver et overblik over igangværende projekter hos Vejdirektoratet, eksempelvis flere nye GIS-løsninger i ArcGIS Enterprise og CVF 2.0 i Roads and Highways.

Bo Overgaard

Bo Overgaard

Direktør, Septima 

Den lette vej til grunddata i ArcGIS 

Vi kender alle ejendomsdata som BBR og Matriklen - og vi ved også, at vi kan hente data fra Datafordeleren og bruge dem i vores eget GIS. Data fra Datafordeleren er dog ikke altid lige lette at få ind i ArcGIS. Nogle datasæt kan hentes i GIS formater og er dermed ret ligetil, men flere af registrene findes ikke i GIS formater. Med Septima Databox får man direkte adgang til f.eks. bygninger fra GeoDanmark der er koblet med BBR oplysningerne.


Septima Databox giver jer en tidstro kopi af mere end 20 offentlige basisregistre, kort og andre datakilder - i jeres eget it-miljø. Data ligger i en veldokumenteret og robust database og er geo-forberedt, så de kan hentes direkte ind i ArcGIS. Så kan I bruge hele GIS-suiten af analyse- og sammenstillingsværktøjer til at arbejde videre med.


Septima Databox er placeret hos jer selv. Det giver jer fuld kontrol over adgang, sikkerhed, og stabilitet, som har stor betydning for følsomme eller kritiske anvendelser. I kan selv kombinere de offentlige data med egne, interne forretningsdata eller udvide med egne views, som er tilpasset jeres brugere og behov. Opdatering af de offentlige data behøver I ikke at tænke på - det sker automatisk ved hjælp af velafprøvet standardteknologi.


Septima Databox kan med fordel kombineres med produktet OneDoor. Med OneDoor kan du søge i offentlige data direkte i dit ArcGIS Pro. Via et søgefelt og info-panel får du adgang til en bred vifte af offentlige data direkte. Alle datakilder præsenteres ét sted, overskueligt og smart. Du kan fx nemt hoppe fra en ejendom til den lokalplan eller de servitutter, der gælder. Det sparer tid og reducerer kompleksiteten ved traditionelle opslag i hvert register.


Med OneDoor har du adgang til data som er aktuelle og hentet direkte fra kilden. Du kan søge med adresse, stednavn, matrikelnummer og mange andre nøgler. Der er ingen mellemstationer eller omveje, så du får altid de nyeste data. Det betyder også at det eneste man skal gøre er at installere OneDoor add-in’en i ArcGIS, så er den klar.

Ylva kjellberg

Ylva Kjellberg

Graduate, Geoinfo

Jens Bjørn Laursen

Jens Bjørn Laursen

Graduate, Geoinfo

Alicja Bilska

Alicja Bilska

Graduate, Geoinfo

I vores plenary-præsentation vil vi fremvise vores projekt med DIN Forsyning, der primært fokuserer på, hvordan man skaber en effektiv oversigt over et vand- og spildevandsnetværk. Formålet er at gøre det nemmere at identificere potentielle lækager og planlægge vedligeholdelse mere præcist.

Bo Naamansen

Bo Naamansen

Chefkonsulent, Landinspektør

Tusass

Geodata og telekommunikation i Grønland 

Den telekommunikation, som Tusass leverer, er afgørende for sammenhængskraften i Grønland, hvor de få indbyggere lever spredt på den store ø - adskilt af fjelde, fjorde, indlandsis og det arktiske klima.


Gennem GIS Greenland samarbejdet leverer Esri GIS værktøjer til grønlandske myndigheder og virksomheder.


I oplægget kobles GIS med Telekommunikation i Grønland og der redegøres for Tusass’ arbejde med at udnytte geodata operationelt og strategisk. Arbejdet omfatter bl.a. ledningsplaner, søkabler, radiokæde og satellitkommunikation samt understøttende facilities og er baseret på en strategi om at udbrede GIS til alle aktiviteter, der kan henføres til stedet.


Et særligt omdrejningspunkt er projektsamarbejdet med Geoinfo A/S vedr. etablering af ArcGIS Enterprise og migrering af ledningsplaner fra CAD til ArcGIS.

Der perspektiveres på geodata-udviklingen i Grønland fra opstarten af GIS Greenland over Grønlands nye landkort og på at udnytte geodata og kompetencer gennem samarbejde og vidensdeling.

magnus Damsbo Lund

Magnus Damsbo Lund

Senior Løsningskonsulent, Geoinfo

I de senere år har vi været vidner til en rivende udvikling inden for integrationen mellem Building Information Modeling (BIM) og GIS.


Hør hvordan BIM-data kan samarbejde sømløst med ArcGIS-miljøet og kan være med til at forbedre visualisering, planlægning og styring af komplekse byggeprojekter og infrastruktur.



Derudover ser vi på de nyeste funktioner og muligheder for at integrere de to verdener. 

Herdis

Herdis Gudbrandsdottir

Expert - Data Integration Carbon Emissions and Removals, EEA

Sune Djurhuus

Sune Djurhuus

Expert - Data Governance, EEA

Inside the greenhouse: Carbon removals and data handling in an EU setting

In a time where the impacts of climate change are putting pressure on both the environment and our everyday lives, the role of the European Environment Agency is ever more important.


At the European Environment Agency data on the state of the European Environment is collected, monitored and assessed. Reports, briefings and recommendations on transitions, consumption, pollution, health impacts and climate change mitigation on a European level are published.


The publications support policy makers in EU in their work to assess legislation, compliance and to shape new regulations to reach goals of the green deal; a just transition to a growing economy decoupled from resource use with a net greenhouse gas emission of zero by 2050.


The data on environment and climate are intrinsically geographic, the scales range from country level to small administrative units and from 10km to 10m cells. Making the datasets available for analysis and for a meaningful level of comparison requires a smart, automated setup with a strong GIS engine.


Come and learn about the challenges in data handling in the European Environment Agency when working on the EU greenhouse gas emission inventory and supporting the EU member states to increase carbon removal and thus decrease their carbon emissions.


About the European Environment Agency: It is an agency under the European Parliament with strong connections to the Commission departments DG Environment and DG CLIMA. The agency is located in Copenhagen and has appr. 300 employees.

Simon Laursen

Simon Lützhøft Laursen

GIS Consultant, Rambøll

Brug af 3D-bygningsmodeller til placering af energitunge virksomheder

Dette oplæg præsenterer en datadreven tilgang til udvælgelse af egnede steder til energitunge virksomheder, og overskudsvarmetagere i Varde kommune. Energitunge virksomheder indgår i et komplekst system, og det er vigtigt at forstå symbiotiske effekter og begrænsninger, når de skal placeres.


Oplægget præsenterer en kompleks scoringsmodel baseret på udvalgte data, der vægtes i forhold til vigtighed og kombineres i en Weighted Overlay analyse. Denne scoringsmodel er automatiseret, så den tilpasser sig de forskellige industrityper og scenerier.


Afslutningsvist er der lavet site-specifikt 3D bygningsmodeller, som er genereret ud fra GIS-data. Alle geometrier kan der afrapporteres på, som gør det muligt at skabe scenarier der opfylder KPI’er for den enkelte bebyggelse, samt mulighed for afrapportering til bæredygtighedscertificeringer.



I Rambøll er der tæt samarbejde mellem ingeniører og management konsulenter, der gør os i stand til at udnytte dyb sektorspecifik viden og markedsindsigt for at skabe et projekt, der afspejler konkret efterspørgsel i markedet og bidragelse til den grønne omstilling.


Brian McAvoy

Brian Matthew McAvoy

GIS Consultant, Rambøll

Using AI for Automatic Structure Detection in Denmark 

This presentation would present how we can use AI image segmentation and provide a web GIS solutions using Experience Builder and ArcGIS Online.


Denmark's garden associations are protected by the Colony Garden Act and the municipalities in which they reside. These areas are bound by development limitations and garden area minimums. 

 

Using drone acquired RGB imagery, Meta's AI Segment Anything Model (SAM) is used to extract building roof prints via text prompts. The data is analyzed and area comparisons and overlap analyses are produced.


The automated workflow identifies discrepancies in BBR data and the drone acquired RGB data. Providing information on allotments that need their data updated. Additionally, site monitoring is conducted to assess the current vegetative health of the garden associations.


An Experience Builder is then created to allow end users to measure, analyze, edit, and extract data as needed based on the SAM. This allows end users to have data from multiple sources aggregated in one common WebGIS solution with access to data in GIS formats, spreadsheet, PDF map exports, and to perform their own analysis on the data.

Bo Grevy

Søren Bagger

Senior projektleder, Geoinfo

Carsten Andersson

Bikki Geisler

GIS-udvikler, Geoinfo

Geofokus version 2 - demo og status på udviklingen

Geofokus er Geoinfo’s WebGIS-løsning til effektiv sagsbehandling og andre dagligdags GIS-opgaver.



Geofokus er ved at blive opdateret til version 2, og i dette oplæg vil vi give en status på udviklingsforløbet samt en demo af både Geofokus applikationen og Geofokus Designer, der benyttes til opsætning og konfiguration.

Carsten Risager

Carsten Risager

GIS-medarbejder, Naturstyrelsen 

Experience Builder i Naturstyrelsen - indgangen til vores data 

Naturstyrelsen har gennem længere tid brugt Experience Builder (ExB) til at offentligt udstille vores planer til høring og efterfølgende som gældende planer. Denne ExB-løsning består af mange kort i samme brugerflade, hvilket ikke har været helt uden problemer. Demo: Forvaltningsplaner - udstilling af data rettet mod offentligheden. 


Vores nyeste tiltag i forbindelse med ExB er kommet som følge af opdateringen af et af vores interne systemer (PubREG), hvor ExB bruges som en indgangsportal til alle de nye visnings-(Dashboard, ExB) og inddateringsløsninger(QGIS, Field Maps, Survey123), samt de vejledninger(Storymaps, Intranet), der er udviklet til systemet. Demo: PubREG_V2, registreringen af røde elementer - internt arbejdsredskab.

Hans Hjordt Hansen

Formand, Cand.Scient. datalogi Naturpark Mølleåens Venner

Laura Stenbæk Fløytrup

GIS-konsulent, Geoinfo

Et eksisterende kortsystem i en turguide ønsket omlagt til et interaktivt rute- og informationssystem. 


De nuværende ture kan kun læses via hjemmesider, som virker tungt og ikke er tidssvarende de interaktive muligheder, der findes på telefoner eller Pc’er. 


Med det nye system sikres hurtig ændring af ture i netværket samt oprettelse af nye ture med minimal arbejdsindsats. Ændringerne afspejles med det samme i tur systemet. Information om turene ligger nu tilgængeligt sammen med tur ruten og kan ændres efter behov. 


Information om seværdigheder af geologisk, kulturel eller naturmæssig interesse, kan nu ændres så snart der opstår nye interesseområder.
 
Erfaring fra arbejdet med GIS-systemet har været, at det er et fleksibelt system, som har givet os helt nye muligheder for at have aktuelle data omkring turene og informations opdatering.

Jens Dasgaard

Jens Dalsgaard

Principal Product Owner, Volue

Hvordan konverterer du data til Esri Utility Network? 

ArcGIS Utility Network giver helt nye muligheder for modellering og analyse af forsyningsnet, men stiller også større krav til data. 


Højkvalitetsdata er fundamentet for den datadrevne virksomhed, og Volue vil her fortælle om nødvendige overvejelser i forhold til datamodellering og migrering til UN - og ved konkrete eksempler vise, hvordan højkvalitets-migreringer til UN kan foretages. 


Volue vil samtidigt kort forklare, om det white paper via på IMGIS sammen med Elvia og N1 præsenterede, i hvilket vi detaljeret beskriver en UN implementering for elselskaber.

Jens Dalsgaard

Principal Product Owner, Volue

Jens Holt

Sales Manager, Volue

Nyheder og opsamling på den forsyningsspecifikke del af "Esri Infrastructure Management and GIS Conference"

Esri afholder i april konferencen IMGIS International, som også er målrettet forsyningsvirksomheder. Kom og hør om highlights fra konferencen – vi fokuserer de emner, der er relevante for forsyningsbranchen.


Der vil blive taget udgangspunkt i de nyheder som Esri præsenterede på konferencen – men også medtage relevante nyheder fra Esri partnere og brugere.


Formålet med præsentationen er, at I som forsyningsselskaber har det bedste grundlag og en opdateret viden i forbindelse med overgangen til Esri UN.

Herdis

Karsten Berg Pedersen

GIS-Systemudvikler, Vestforsyning

Sune Djurhuus

Hans Pirupshvarre

GIS-Systemansvarlig, Vestforsyning

Masterplan - fælles koordinering af interne projekter 

Den interne projektkoordinering ligger hos én person. Arbejdsredskabet var et Excel ark, hvor hver forsyning indførte deres projekter med type, årstal og placering/strækning.


Koordineringen har til hovedformål, at optimere forsyningernes anlægsarbejde så vi forstyrrer borgerne mindst muligt med opgravninger inden for en kort årrække.


Ingen mulighed for at opdage overlap mellem to eller flere projekter hhv. et vanledningsprojekt på strækningen f.eks. Frejasvej 1 – 41 i 2023 og et separeringsprojekt (spildevand) på Thorsvej 1-27 i 2025. Ud fra dette kan man ikke se at de overlapper hinanden og man med fordel kunne udskyde/fremrykke den ene hvorved de kan afvikles samme år.


Løsningen består af 2 dele, en til internt brug (ArcGIS + FME) og en eksternt (VertiGIS Studio) rettet mod borgerne. I den endelige løsning er den primære applikation Survey123, den bruges til hhv. oprettelse og redigering samt et Dashboard, alt sammen pakket ind i en sektionsopdelt Experience Builder. Survey123 er valgt til oprettelse og ajourføring af projekter.


Teknikken bag løsningen:

  • Experience Builder med sektioner med
  • Survey123
  • Dashboard
  • FME Flow
  • VertiGIS web studio med VertiGIS workflow

Per Andersen

Senior Løsningskonsulent, Geoinfo

Dyk ned i en verden, hvor geospatiale data bliver levende med minimal indsats.


Dette indlæg viser, hvordan begyndere kan bruge ChatGPT til at automatisere og optimere deres GIS-opgaver i ArcGIS, uden behov for tidligere scripting-erfaring.


Lær at anvende enkle Python og Arcade scripts, der gør dataanalyse og -manipulation både tilgængelig og effektiv.


Gør dine ArcGIS-projekter mere dynamiske og indsigtsfulde, og se dine geospatiale data transformere sig som aldrig før.

Brooks Patrick

Global Business Development Manager, Esri

Future-Proofing Cities for Climate Resilience

Climate impacts are affecting our economies, infrastructure, environment, and quality of life. New advances in GIS technology can transform the way we model, manage, simulate, and plan our cities and regions. But where do you begin?


Bringing more than a decade of expertise collaborating with cities worldwide and working closely with Esri’s European R&D Centers, Brooks Patrick will delve into practical examples showcasing how GIS technology is uniquely suited to help organizations understand climate threats, assess potential mitigation and resilience efforts, and develop a climate action plan to address their unique challenges.

Randall Billy

Director, Global National Government Sector, Esri

The Technology to support disaster response

Geospatial technologies are leveraged heavily worldwide to support disaster response and recovery, by providing geospatial information and products to the responders, planners, and stakeholders.


Multi-agency collaboration is facilitated by a robust geospatial infrastructure that enables secure information sharing across pre-existing and ad-hoc communities of interest.


We will explore several use cases including United States FEMA's LifeLines and Geospatial Resource Center Hub sites as well as Australia’s National Joint Common Operating Picture (NJCOP).

Gregers Nielsen

Senior Key Account Manager, Geoinfo

Fokus på geo og Geofokus på Dansk Esri Konference

Geoinfo's nye webGIS koncept og vision for effektiv forretningsunderstøttelse med ArcGIS.

Jesper Vinther Christensen

CEO & Founder, Similix

Tekst kommer snart

Erling Dokk Holm

1.amanuensis at NMBU, Norwegian University of Life Sciences

Fører mere data til bedre byudvikling?

Bedre indsigtsværktøjer fører ikke nødvendigvis til bedre byudvikling eller bedre ejendomsprojekter.


Enhver, der bruger de mest avancerede GIS-baserede værktøjer, vi har i dag, kan meget vel ende med at producere meget dårlige analyser.


Drømmen om, at hvis vi bare får fat i alle data - helt ned på det personlige plan - så kan vi løse mysterierne, leder os i den forkerte retning.


Vi har også brug for idealer for arkitektur og byplanlægning. Vi skal vide, at nogle løsninger er bedre end andre, og det har vi historisk viden om. Vi har også brug for etik, moral og politiske visioner. Vores fremtidige byer og lokalsamfund ska være socialt bæredygtige, de skal fjerne fattigdom og udstødelse.

Jesper Damgaard-Iversen

Senior projektleder/Senior GIS-konsulent, Geoinfo

Vand- og afløbsforsyning flytter ind hos Geoinfo

Med ansættelsen af Jesper Damgaard-Iversen er Geoinfo gået ind på forsyningsområdet. Dette sker bl.a. for at sikre de danske kunder fortsat support, konsulenthjælp m.m. indenfor vand- og spildevandsområdet på ArcGIS Desktop og den fagspecifikke overbygning Geonis frem til kundernes skifte til ArcGIS Pro og de nye datamodeller baseret på Utility Network.


I den sammenhæng vil Jesper fortælle om aktuelle aktiviteter, hvad vi kan hjælpe kunderne med, både på det GIS-mæssige og det forsyningstekniske område.

Thomas Kristian Kristensen

GIS Manager, GreenGo Energy

Hvordan finder man egnet land til store solcelleparker?

I denne præsentation vil du kunne se GreenGo's tilgang til at finde land til solparker og hvilke data og Esri-værktøjer, der anvendes. Der vil blive delt tips til do’s og dont’s, til arbejdet med store datasæt og modeller i Esri-miljøet.

Tue Nilsson Poulsen

Forretningsspecialist, LIFA

Hvordan er det gået med de nye ejendomsdata og udfasningen af de gamle?

Alle der arbejder med ejendomsdata i GIS-branchen har måttet omlægge gamle løsninger til nye i forbindelse med udfasningen af ESR. LIFA vil fortælle om erfaringer, opdagelser og nye muligheder i både omlægningen og implementeringen af de nye data.

Anne Thieme

Product specialist, VertiGIS

VertiGIS Networks is our suite of products to support the editing and data management of the entire asset life-cycle of your network data, based on the Esri Utility Network.


Viewing data in the web and using them offline on mobile devices is handled in our Network Explorer. Data editing is supported from network planning and design as well as network simulation, to the final step of as-built editing in our Network Simulator and Editor.


The operational aspects of network maintenance are covered with the Network Maintenance module. VertiGIS Networks supports any type of Esri Utility Network.

Vince Wruck

Partner Manager, VertiGIS

Every organization has particular processes that represent the bulk of their “work”. Every organization uses tools to enable employees to perform those processes more efficiently.


VertiGIS Studio provides a set of tools which enable organizations to streamline processes across the entire employee base – from office to field and from end-user to executive. Join us for a demonstration of how to achieve further success with your GIS investments.

Herdis

Michael Bang Jensen

Afdelingsleder, Ingeniørregimentet

Sune Djurhuus

Michael McKenzie

KS, Ingeniørregimentet

GIS-støtte til Slædepatruljen Sirius

Slædepatruljen Sirius opererer i ét af verdens koldeste og hårdeste miljøer, hvor de overvåger og suverænitetshåndhæver i Nordøstgrønlands nationalpark.


De støtter med en række opgaver som for eksempel eftersøgning og redningsopgaver. De opererer i områder og under forhold, hvor ingen andre kan komme frem. Samtidig fører de kontrol med ekspeditioner som politimyndighed og sikrer fredningsbestemmelserne.


Er det muligt at lave løsning til Slædepatruljen Sirius, som kan erstatte gamle papirkort med nye digitale løsninger?


Hærens Geospatiale Center, ved Ingeniørregimentet på Skive Kaserne, arbejder sammen med Slædepatruljen Sirius om, at lave en digital løsning, hvor Slædepatruljen får adgang til de nye rasterkort over Grønland og adgang til nye Imagery sammen med udvalgte vektor data, gjort tilgængelig i en Webapplikation samt på mobile enheder.

Brooks Patrick

Global Business Development Manager, Esri


Creating the Planning Digital Twin: Practical Strategies and Applications

GIS technology is transforming the way we design and plan our communities, regions, and the world.


This transformation of traditional planning has given rise to new and exciting tools. In addition, we also hear the term Digital Twin everywhere these days. But what are they? And what role should GIS play in implementing Digital Twins in your urban planning work?


Join us in this session to learn more about how ArcGIS can help build a foundation for your planning digital twin, answer essential questions, and represent the future of our communities in realistic and immersive experiences.

Kristin Klimek

Solution Engineer at nFrames, Esri

While visualization remains a core strength, this technology now offers capabilities that range from urban planning and environmental impact studies to asset management and immersive augmented reality experiences.


Discover how Reality Mapping is reshaping the future of geospatial analysis and interactions with various systems of records, BIM, and real-time data. Maximize information extraction by placing accurate data in a precise context.

Martin Lauenborg Larsen

Teamlead for Content & Design, Geoinfo

Calin Arens

Teamlead for Software Development, Geoinfo

I de fleste organisationer spiller GIS en større og større rolle og anses i nogle tilfælde som et forretningskritisk system på linje med eksempelvis ERP, CRM, ESDH og Asset Management systemer.


En klassisk udfordring er at nedbryde barriererne mellem disse systemer og lade vigtige informationer flyde sømløst i mellem dem, mens man stadig udnytter styrken i hver system for at udføre visse arbejdsgange.


ArcGIS er designet til at understøtte nem integration og har et robust sæt af udvidelsesmuligheder på tværs af web-, desktop-, mobil- og serverbaserede mønstre. Alt efter use case rangerer integration fra out-of-the-box til et større udviklingsprojekt.


I denne session viser vi hvordan VertiGIS Studio Workflow kan bruges som kraftfuldt værktøj til at nemmere at etablere integrationer mellem relevante fagsystemer både mindre og størrere.

Annet Eeltink

Senior Channel Account Executive, Planet

Explore the Power of Multidimensional Earth Insights

How Planet data and solutions can support informed decions in use cases around water quality, forestry, urban planning and natural disasters.

Spørgsmål til konferencen

Ring på +45 39 96 59 00 eller udfyld nedenstående formular. Vi kontakter dig hurtigst muligt. 

Vi behandler dine data fortroligt. Ved at klikke her, accepterer du vores Persondatapolitik.

Har du problemer med at sende formularen, kan det skyldes, at du ikke har givet tilladelse til, at vi må modtage dine data. Du giver tilladelse ved at klikke på det runde blå ikon nederst i venstre hjørne og vælge 'Accepter alle', eller som minimum slå 'Funktionel' til.

Share by: